11.5 C
Brussel

Eerste LGBTQ+-iftar in Antwerpen flopt

Gepubliceerd:

- Advertisement -

LGBTQI-ers worden binnen de islamitische cultuur vaak scheef bekeken. Om het taboe te doorbreken, probeerde het Borgerhoutse cultuurhuis De Roma eind deze maand een ‘Queer Iftar’ te organiseren. Uit vrees voor de veiligheid van de bezoekers zag de organisatie zich genoodzaakt het evenement af te gelasten. Er kwamen immers heel wat boze reacties op het initiatief, aldus HLN

Komende woensdag begint de ramadan. Tijdens deze maand vasten moslims van zonsopgang tot zonsondergang. Na zonsondergang schuift men aan tafel voor de iftar, dit vaak in (kleine) gemeenschap.

De Roma en Merhaba, een sociale organisatie uit het Brusselse, planden op vrijdag 31 maart een ‘Queer Iftar’ te houden. Een iftar gericht op moslims uit de LGBTQ-gemeenschap, dus. Verder dan plannen kwam het niet. De voorbije weken liepen de vele kwade en misnoegde reacties binnen. De organisatie besliste daarop – op eigen houtje, niet op aangeven van de politie – om het evenement uit veiligheidsoverwegingen af te blazen.

Geen geheim dat de islamcultuur het moeilijk heeft met mensen van de LGBTQI-gemeenschap

Ze lichtten de beslissing toe in een officieel statement: “Met dit evenement wilden we een veilige ruimte creëren voor moslims uit de LGBTQI-community om de iftar te vieren en hen een plek te bieden waar ze hun beide identiteiten konden samenbrengen. Uit tal van signalen leiden we af dat we de ‘safer space’ niet kunnen garanderen. Ook al vinden we het thema en de behoeften van de betrokken deelnemers bijzonder belangrijk, hun en onze veiligheid zijn prioritair.”

Het is geen geheim dat de islamcultuur het moeilijk heeft met mensen van de LGBTQI-gemeenschap. Vaak worden deze afgewezen, zelfs binnen hun eigen familie. Deze poging om het uit de taboesfeer te halen, werd alvast geen succes. De organisatie is echter vastberaden, en stelt het onderwerp zeker opnieuw aan te snijden.

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen