13.8 C
Brussel

Lezing Martin Sellner lokt gewelddadig tegenprotest uit

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gisteren besliste de Leuvense burgerlijke rechtbank dat de lezing van NSV!, gegeven door de Oostenrijker Martin Sellner, toch mocht plaatsvinden in de gebouwen van de KU Leuven. Zijn lezing ging door voor een nagenoeg volle zaal, zo schrijft De Morgen. Een handvol extreemlinkse antifascistische activisten hielden een tegenprotest en vielen daarbij Dries Van Langenhove aan.

Na tussenkomst van een rechtbank heeft het Oostenrijkse boegbeeld van identitair rechts, Martin Sellner, gisteravond zijn lezing gegeven in een aula van KU Leuven. “Geen fascisme in onze stad”, scandeerden een kleine twintig demonstranten, vooral in het zwart gekleed en voorzien van spandoeken en vlaggen. “Tegenover het zootje ongeregeld” – zo schrijft De Morgen verbatim – stonden aan de andere kant van het hek enkele jongemannen in polo of hemd, met hun NSV!-lintje rond de borst en studentenpet op kortgeknipte haren.

Wanneer Dries Van Langenhove arriveert om de lezing bij te wonen bekogelt een demonstrant hem met een blikje bier. Een andere betoger probeert hem dan weer een vuistslag toe te brengen. De politie is echter alert en kan verder geweld vermijden.

“Never back down”

Een nagenoeg volledig gevulde aula luisterde aandachtig naar de woorden van Sellner. “Wat een ‘win’ voor ons”, zei de identitaire voorman bij aanvang van de lezing. “De geschiedenis van rechts is er eentje van verliezen. En we moeten leren weer te winnen. Belangrijk daarin is dat het centrum van onze strijd niet de parlementen zijn, maar de straat.”

Sellner staat bekend voor zijn blitse acties tegen islamisering en massamigratie. De lezing zelf ging veeleer over methodologie dan over de waarom-vragen, gezien de lezing voor gelijkgezinden plaatsvond – zo liet Sellner zelf weten.

Sellner legde zo uit hoe je met geweldloze, provocatieve acties omstreden ideeën op de voorgrond kan plaatsen en in het debat, denk hierbij aan remigratie van onaangepaste of criminele migrantengroepen. “Daarom is het doorgaan van deze lezing zo’n belangrijke metapolitieke win”, citeerde De Morgen Sellner. “We hebben genormaliseerd dat dissidenten zoals ik kunnen spreken aan universiteiten. Dit kan het ook voor anderen gemakkelijker maken.”

Zeer beperkt tegenprotest

De Leuvense PVDA en hun studentenbeweging COMAC riepen de dag van de lezing burgemeester Ridouani (Vooruit) nog op om de lezing tegen te houden, maar die ging daar niet op in. Even voor de lezing begon, verzamelden een handvol extreemlinkse tegenbetogers, na een oproep van het Platform Antifascistische Activisten Leuven. De opkomst was beperkt. Hun platform werd recent opgericht na het debat met Filip Dewinter (Vlaams Belang), eveneens in een lokaal van de KU Leuven.

Na afloop van de lezing overhandigde NSV!-voorzitter Gaëtan Claeys een ingekaderde versie van de beschikking van de rechtbank aan Sellner. De leden van NSV! en hun sympathisanten gingen nog naar de Oude Markt voor een gratis vat.

Claeys laat aan V-nieuws weten tevreden te zijn dat de lezing toch kon doorgaan, ondanks het extreemlinkse tegenprotest. “Er is geen probleem met een tegenprotest, maar het wordt wel een probleem wanneer men geweld gebruikt om tegenstanders het zwijgen op te leggen. Het is gisterenavond weer mooi duidelijk geworden welke van de twee politieke kanten het gebruik van geweld niet schuwt en welke van de twee politieke kanten vreedzaam hun stem laten horen.”

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen