14.7 C
Brussel

Leuvense cafébaas veroordeeld omwille van ‘memes’

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De vroegere cafébaas en de uitbater van bar Picasso in Leuven kregen van de Leuvense rechter zes maanden cel en 4.000 euro boeten omdat vorige zomer in hun café humoristisch bedoelde plaatjes op reclameschermen werden geprojecteerd. Leden van de Leuvense jongerenafdeling van de PVDA deden hiervan aangifte, en zijn bijzonder tevreden met de veroordeling. De vorige cafébaas vindt de bestraffing compleet buiten proportie, en gaat in beroep, zo meldt Leuven Actueel.

De vroegere cafébaas monteerde een reeks beelden die op schermen werden geprojecteerd. “Het zijn memes die ik van social media haal en die enkel de bedoeling hebben om mensen in te entertainen en vaak ook als gespreksonderwerp dienen”, zei hij tegen de redactie van Leuven Actueel. “In een café moet toch over alles gepraat kunnen worden en moet al eens gelachen kunnen worden. Ik vind dat je over alles moet kunnen lachen, te beginnen met jezelf. Het leven is al ernstig genoeg.”

Bij de PVDA denken ze er anders over, en is humor strikt uit den boze. Zij kwamen dan ook met de beelden naar buiten, en verspreidden ze richting alle mediakanalen. “Heel blij met deze uitspraak!”, klinkt het op het Twitteraccount van één van desbetreffende PVDA-leden. “Met een paar kameraden was ik deze zomer iets gaan drinken aan Picasso, wij zagen toen die discriminerende memes en zijn dan klacht gaan indienen. Racisme, seksisme en LGBTQ-haat hebben geen plaats op de gevel van een café.”

Steun voor cafébaas op sociale media

Op sociale media regent het intussen bakken kritiek op de uitspraak. Velen maken de vergelijking met de zes groepsverkrachters die twee jaar geleden veroordeeld werden en een opstel opgelegd kregen als ‘straf’. Ook worden veel verwijzingen gemaakt naar de communistische regimes die de PVDA aanhangt. “De Sovjet-regering zou trots op je zijn. Altijd mensen aangeven met een andere mening!”, klinkt het onder andere.

Lees zelf de kritiek:

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen