11.5 C
Brussel

Landbouwgrond wordt massaal opgekocht door Vlaamse overheid

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Sinds 2019 kocht het agentschap voor Natuur en Bos (ANB) 4.268 hectare grond. Een derde daarvan was landbouwgrond. Dit blijkt uit cijfers die Vlaams Belang-fractieleider Chris Janssens heeft opgevraagd bij minister Zuhal Demir (N-VA). Volgens Janssens stelt de Vlaamse regering zich hierbij op als vijand van de landbouwer en het platteland, want “de doorsnee burger of boer kan gewoon niet concurreren met de miljoenendeals van de overheid.”

In 2019 kocht de Vlaamse regering 724 hectare aan gronden, 232 hectare daarvan was landbouwgrond. Vorig jaar is dat cijfer verdubbeld naar 1.429 hectare aan gronden, waarvan 464 hectare gecategoriseerd is als landbouwgrond. De cijfers zijn opgevraagd door fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang). Uit die informatie bleek ook dat het aankoopbudget voorbije jaren sterk is gestegen. In 2020 steeg het budget tot 41 miljoen euro, in 2022 is het zelfs gestegen tot 67,5 miljoen euro.

Hoge aankoopprijzen voor landbouwgrond

Minister Demir deelde het Vlaams Parlementslid alvast mee dat de aankoop van landbouwgronden voor de realisatie van natuurgebieden alvast “niet de stuwende kracht” was van de hoge aankoopprijzen. Maar volgens de fractieleider heeft de minister het hier mis. “In februari 2023 kocht het ANB in Lichtervelde 30 hectare landbouwgrond aan een gemiddelde prijs van 113.400 euro per hectare. De gemiddelde grondprijs voor West-Vlaamse landbouwgrond is 77.300 euro. Zo betaalde de Vlaamse regering 47% meer dan de grondwaarde.”

Janssens vindt het bijzonder cynisch dat de overheid landbouwers het steeds moeilijker maakt. Het is immers niet eenvoudig voor een landbouwer om betaalbare landbouwgronden te vinden, klinkt het. Dat wordt nog zwaarder als de overheid ze zelf opkoopt aan een te hoge prijs. “De overheid zou er net voor moeten zorgen dat onze landbouwers beschermd worden en oneerlijke concurrentie vermeden wordt”, bepleit Janssens tot slot.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen