1.8 C
Brussel

Lachaert (Open Vld) was van plan om naar LDD of N-VA te gaan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Net nu de aandacht voor de malaise binnen Open Vld werd vervangen door aandacht voor de malaise bij Vooruit, komt een bijzonder nieuwsfeit over Open Vld’er Egbert Lachaert naar boven. De partijvoorzitter die in juni zijn voorzittersfunctie opgaf na slechte peilingen en druk van premier Alexander De Croo (Open Vld), overwoog kennelijk om over te stappen naar N-VA of LDD. Hij bleef op het laatste moment echter zitten, waardoor Jean-Marie Dedecker de stekker trok uit de heropstart van LDD. Dat brengt HUMO.

Tal van Open Vld-kopstukken waren de overstap naar LDD aan het overwegen, zo blijkt uit een interview met Peter Reekmans – burgemeester van Glabbeek en een van de grootste supporters van LDD. Oud-staatssecretaris Eva De Bleeker – die aan de kant werd geschoven door De Croo – en zelfs oud-voorzitter Egbert Lachaert horen bij dat groepje. (Ook Lachaert werd opzij geschoven omwille van premier De Croo.)

Voeder beter in in stal van Open Vld voor Lachaert?

Samen met inmiddels onafhankelijk Vlaams Parlementslid Els Ampe zouden ze een vernieuwde LDD vormen die “een bindmiddel zou kunnen zijn tussen N-VA en Vlaams Belang”, aldus Reekmans in HUMO. “Wij gingen de Open Vld opslorpen en vervangen door een rechts-liberale VVD, om het cordon sanitaire eindelijk te doorbreken. Met ons erbij had de N-VA niet kunnen zeggen: ‘We vinden geen derde partij die mee wil regeren’.”

Om dat project wat gewicht te geven werd gesproken met grote liberale gezichten, waaronder dus de aan de kant geschoven Egbert Lachaert. De gesprekken met hem bereikten zelfs in een “vergevorderd stadium”, en Lachaert zou beslissen tijdens het weekend van het partijcongres van Open Vld. “Maar in plaats van de boel daar in de fik te zetten, bleef hij thuis. Ik wachtte het hele weekend, maar er gebeurde niets”, verklaarde Reekmans. “Dat was voor mij de doodsteek. Op maandag liet Lachaert weten dat hij wilde bekijken wat ze binnen Open Vld nog konden doen. Toen was de kous af.”

“Egbert heeft op drie paarden gewed: LDD, de N-VA en Open Vld”, zo verduidelijkt Dedeckers medewerker Ignace Vandewalle nog in Humo. “Uiteindelijk is hij in zijn eigen stal gebleven.” Lachaert heeft dus allicht gekozen voor ’the devil you know’ en de eigen kansen op een positie bij Open Vld alsnog hoger geschat. In een peiling bleek LDD niet eens in West-Vlaanderen – de kieskring van Dedecker – de kiesdrempel te halen.

BRON:Humo
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen