De Chinese overheid lijkt er alles aan te doen om zich in te dekken, maar het ‘laboscenario’ rond de oorsprong van Covid-19 is steeds meer waarschijnlijk. Lang werd gedacht dat het coronavirus ontstond door een zoönotische interactie tussen dieren en mensen, maar er wijzen steeds meer indicaties op een virus dat uit een Chinees lab ontsnapte. “Het is zelfs het meest waarschijnlijke scenario”, zo staat te lezen in HLN en ‘Risk Analysis’.
Afgelopen jaren hebben de meeste media en virologen beweerd dat het coronavirus afkomstig was van een voedselmarkt in het Chinese Wuhan en aldaar overging van dier op mens. Dit meer bepaald van vleermuis, naar een ‘tussendier’, en dan naar de mens. Maar dat ‘tussendier’ werd nog niet geïdentificeerd.
Veel indicatoren wijzen op labo-scenario
Een ander scenario, dat het virus ontsnapte uit een Chinees labo, werd steevast afgestempeld als een complottheorie, maar wetenschappers aan de Universiteit van South Wales in Australië denken nu zelfs dat die theorie de meest waarschijnlijke is. Ze kwamen tot die conclusie door alle elementen te vergelijken, af te wegen en voor te leggen voor controle door andere wetenschappers. En die objectieve weging helt over naar het ‘laboscenario’.
Om te beginnen is er het feit dat Covid-19 voor 96,1 procent overeenkomt met een coronavirus dat ook aanwezig was in een labo in Wuhan. En dat Virologisch Instituut van Wuhan doet al sinds 2010 proeven met gelijkaardige virussen. Het bevindt zich tot slot op minder dan 20 kilometer van de voedselmarkt van Wuhan waar de eerste gevallen zich voordeden. Het Centrum voor Ziektebeheer en Preventie in Wuhan bevond zich dan weer sinds 2019 zelfs op nog geen 300 meter van diezelfde markt.
In het najaar van 2019 werden daar herstellingen uitgevoerd aan de ventilatiesystemen én werd een hele database aan coronavirussen uit de logboeken gewist. “Dat gebeurde om onduidelijke redenen”, zeggen de Australische onderzoekers. Tot slot werden tevens verscheidene medewerkers van dit labo in november 2019 in een ziekenhuis opgenomen met ‘corona-achtige’ klachten.