16.8 C
Brussel

Labour schorst zwarte volksvertegenwoordiger na racisme

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Britse Labourpartij heeft Diane Abbott, de eerste zwarte vrouw die in het Lagerhuis zit, geschorst vanwege een brief die zij over racisme heeft geschreven, zo meldt onder andere Euronews.

In de brief, gepubliceerd door de krant Observer, suggereert Abbott dat Joden, Ieren en zigeuners “ongetwijfeld het slachtoffer zijn van vooroordelen” maar dat zij “niet onderworpen zijn aan levenslang racisme”, in tegenstelling tot zwarte mensen. Hoe iemand die al sinds 1987 een verkozen lid van het Lagerhuis is onder levenslang racisme lijdt, blijft een raadsel.

“De Labour Party veroordeelt deze opmerkingen, die diep beledigend en verkeerd zijn, volledig”, aldus een woordvoerder van de Labour Party, die de schorsing van Diane Abbott aankondigde terwijl een onderzoek wordt uitgevoerd.

Abbott krabbelt terug

In reactie op de kritiek die volgde op de publicatie van haar brief had Abbott op Twitter al excuses aangeboden. “Ik wil mijn opmerkingen volledig en zonder voorbehoud intrekken en me ervan distantiëren”, schreef ze.

“Ik wil me verontschuldigen voor het leed dat is veroorzaakt”, vervolgde ze. “Racisme kent vele vormen en het lijdt geen twijfel dat Joodse mensen, net als Ieren, zigeuners en vele anderen, hebben geleden onder de monsterlijke gevolgen ervan.”

In haar brief had Diane Abbott geschreven dat deze bevolkingsgroepen “ongetwijfeld het slachtoffer zijn van vooroordelen. Ze voegt ook toe dat “veel soorten blanken met punten van verschil, zoals roodharigen, het slachtoffer kunnen zijn van vooroordelen. Maar ze zijn niet hun hele leven onderworpen aan racisme”.

Labour en antisemitisme

De zaak komt enkele dagen voor lokale verkiezingen, met Labour aan de top in de peilingen tegen de Conservatieven die al dertien jaar aan de macht zijn. Het onderwerp antisemitisme ligt uiterst gevoelig binnen de partij, die de laatste jaren opgeschrikt werd door herhaalde incidenten. In februari herhaalde de Britse Labourleider Keir Starmer zijn engagement om de bladzijde van de “plaag” van het antisemitisme om te slaan.

In 2020 constateerde het ‘European Human Rights Cases’ (EHRC) “onvergeeflijke tekortkomingen” als gevolg van een “gebrek aan bereidheid om antisemitisme aan te pakken” binnen Labour. Destijds werd Jeremy Corbyn, leider van de partij tussen 2015 en 2020, geschorst omdat hij enkele bevindingen van het rapport in twijfel trok.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen