13.3 C
Brussel

Kwart politiekrachten te kort op Zaventem: “structurele oplossing nodig”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams Belang-Kamerlid Ortwin Depoortere trekt aan de alarmbel. De grote vakantie gaat beginnen, maar op de luchthaven van Zaventem is er een nijpend tekort aan politie. Zeker een kwart van de benodigde politiemensen is er simpelweg niet. Dat zorgt voor ellenlange wachtrijen bij de paspoortcontrole. “Er moet dringend een échte oplossing komen”, zegt Depoortere in HLN.

Volgens de meeste recente cijfers zijn er precies 146 agenten te kort in Zaventem. Dat is goed voor een kwart van de totale nood. Dat weegt natuurlijk niet enkel op de werkdruk van het politiepersoneel, maar ook op de reizigers die op vakantie willen vertrekken, waarschuwt Depoortere. Hij vroeg de informatie op aan binnenlandminister Annelies Verlinden (cd&v).

Depoortere: “Structureel probleem heeft structurele oplossing nodig, geen druppel op hete plaat”

In principe moeten er dus 533 agenten werken op Zaventem. Veel vacatures raken echter al jaren niet ingevuld. En Verlinden is er ook dit jaar niet in geslaagd om dit euvel op te lossen voor de zomervakantie. Maar in juli en augustus zijn er op topdagen pieken tot 40.000 vertrekkende passagiers. Omdat sommigen dan vinden dat het wachten te lang duurt, steken ze elkaar in de rij voorbij. Dat leidt regelmatig tot ernstige opstootjes.

Sinds begin juni worden er enkele kersverse inspecteurs opgeleid. Zij moeten ingezet worden als grenscontroleur. Maar veertien nieuwe politiemensen op een tekort van bijna 150 is een druppel op een hete plaat, reageert Depoortere in HLN. Er moet dan ook dringend een échte oplossing komen, klinkt het. Ook opmerkelijk: in de luchthaven van Charleroi zijn er 34 agenten te veel aan de slag.

“[Een s]tructureel probleem heeft structurele oplossing nodig. Dat snapt Annelies Verlinden precies nog niet goed”, tweet ook Depoortere. “Ander en beter met het Vlaams Belang.” De partij van Depoortere pleit voor een beter statuut voor politieagenten en heeft zich recentelijk verzet vóór een loonsverhoging die werd beloofd aan de politie. Deze werd ingehouden door de Vivaldi-regering. De politiebonden NSPV, VSOA Politie en ACV daagden deze maand daarom nog de Belgische staat voor de rechtbank.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen