13.3 C
Brussel

‘Kunst’ in het Europees Parlement spot met het christendom

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In het Europees Parlement dook deze week een provocatieve kunsttentoonstelling op. Het gaat om een fototentoonstelling van de extreem linkse fractie ‘The Left’. De ‘kunst’ in kwestie bevat onder andere geseksualiseerde portretten van Jezus en christelijke thematiek. Europees Parlementslid voor het Vlaams Belang Tom Vandendriessche reageert verontwaardigd.

Volgens Vandendriessche is er een duidelijke lijn te herkennen in de provocatieve kunst. “Artistieke expressie kan uiteraard een provocerend element bevatten, kunst roept immers emoties op”, zegt hij. “Maar wat we nu steeds vaker zien is dat men activisme vermomt als ‘kunst’. Ondanks de louter provocatieve aard van de tentoonstelling, slaagt ze zelfs daar ook niet in. De aanvallen zijn voornamelijk gericht aan de christelijke cultuur en thematiek. Deze christofobie is echter zeer veilig in politieke context.”

Dubbele standaard

Vandendriessche is dan ook overtuigd dat een gelijkaardige tentoonstelling betreffende de islam helemaal niet als kunst zou beschouwd worden, maar veeleer als ‘islamofobie’. “Sterker nog, mensen zoals de voormalige Zweedse cartoonist Lars Vilks, bekend van de omstreden Mohammed cartoon, ondervond jarenlange doodsbedreigingen tot aan zijn overlijden”, stelt het Europees Parlementslid. “Er werden geldprijzen op zijn hoofd gezet en was het slachtoffer van meerdere aanslagen op zijn leven.”

Voor Vandendriessche is het daarom duidelijk dat zulke aanvallen op geloofsovertuigingen zich beperken tot enkel die religies die geen gevaar vormen en wiens boodschappen vernederd kan worden zonder consequenties. In andere woorden is er dus sprake van een dubbele standaard. “Opmerkelijk”, zegt Vandendriessche, “aangezien juist het christendom aan de wortels van onze beschaving ligt.”

Fatsoen en respect

Tot slot spreekt het Parlementslid van een zekere degeneratie die een voorbode is van een ineenstorting van een beschaving. Voor hem moet kritiek op religies zeker niet verboden worden. “Anderzijds is er wel een verschil tussen wat mag volgens de wet en wat hoort volgens fatsoen en respect. Deze ‘kunst’ heeft niks van dat laatste en hoort dus ook niet thuis in het huis van onze op christelijke wortels gegrondveste democratie”, aldus Vandendriessche.

Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen