22.2 C
Brussel

Kritiek binnen Britse Labour-partij na zoveelste seksuele intimidatie

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Labour-partij in het Verenigd Koninkrijk wordt na een zoveelste reeks beschuldigingen van seksueel wangedrag geconfronteerd met kritiek op het interne klachtenmanagement, zo meldt onder andere Politico.

De onthulling van beschuldigingen van seksuele intimidatie tegen het parlementslid Geraint Davies, die al lang in dienst is en die donderdag leidde tot zijn schorsing, heeft voor verbijstering en beschuldigingen gezorgd in de hele partij.

Seksuele intimidatie bij Labour

Een Labour-parlementslid schreef in een WhatsApp-chat met andere Labour-vrouwen dat ze “doodziek” was van schandalen die de partij treffen: “We moeten wachten tot jonge vrouwelijke medewerkers aangifte doen en officiële klachten indienen voordat er ooit actie wordt ondernomen.”

Een collega zei dat ze een lijst met “ongeveer 30 namen” van mannen kreeg om uit de buurt te blijven toen ze voor het eerst in het parlement kwam bij de algemene verkiezingen van 2019. Ze vertelde Times Radio: “Proberen ervoor te zorgen dat je nooit alleen bent met hen om te proberen het risico voor je persoonlijke veiligheid te minimaliseren is iets dat gewoon geen geaccepteerd of normaal onderdeel van een werkplek zou moeten zijn.”

Twee andere parlementsleden zeiden dat vrouwen in de partij elkaar al lang hadden gewaarschuwd voor het vermeende gedrag van Davies, maar dat er sprake was van institutionele inertie als het ging om de confrontatie aan te gaan. Hun getuigenissen voegen zich bij die van anderen die beweren dat Labour al jaren op de hoogte waren van de bezorgdheid over het gedrag van Davies.

Een publiek geheim

Davies zei in een verklaring in reactie op het eerste verhaal dat hij de beschuldigingen niet “herkende” en voegde eraan toe: “Als ik onbedoeld iemand heb beledigd, dan spijt me dat natuurlijk.” Het gedrag van het parlementslid leek echter een publiek geheim te zijn geweest in bepaalde delen van de Labourpartij.

Een woordvoerder van de Labourpartij stelt dat “de Labour Party klachten over seksuele intimidatie en misbruik met de grootst mogelijke ernst behandelt en onderneemt actie naar aanleiding van elke klacht.” Dat het gedrag van mensen als Davies al jaren bekend was zonder dat hier iets aan gedaan werd, biedt echter een andere kijk op de feiten.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen