22.2 C
Brussel

Kosovo toegelaten tot Schengenzone vanaf 2024

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Wetgevers van de Europese Unie hebben dinsdag het groene licht gegeven voor burgers uit Kosovo om vanaf volgend jaar zonder visum door Europa te reizen, zo meldt onder andere Euronews. Dit betekent dat de burgers van Kosovo in de paspoortvrije zone van Schengen zullen kunnen reizen.

Het voormalige Servische grondgebied was het laatste land in de westelijke Balkan dat niet over dergelijke reisregelingen met de EU beschikte. Zij zullen nu de 27 Schengenlanden zonder visum kunnen bezoeken. Hieronder vallen de meeste EU-landen plus IJsland, Liechtenstein, Noorwegen en Zwitserland. De visa zijn geldig voor perioden van maximaal 90 dagen per zes maanden. Burgers in de Schengenlanden zullen Kosovo ook zonder visum kunnen bezoeken.

De EU is tevreden over het akkoord

Volgens Nederlands Europarlementslid Thijs Reuten (PvdA), die het proces door het Europees Parlement loodste, “kunnen de inwoners van Kosovo nu eindelijk gemakkelijk reizen, familie bezoeken en zaken doen in de EU”. De visumvrijstelling wordt van kracht zodra het nieuwe elektronische reissysteem van de EU is ingevoerd en in ieder geval in 2024.

“Maar het is meer dan dat”, voegde hij eraan toe in een verklaring, terwijl de vergadering in Straatsburg bijeenkwam. “Deze mijlpaal is ook een belangrijke basis voor de toekomstige en steeds nauwere samenwerking tussen de EU en Kosovo.”

De ingewikkelde status van Kosovo

Kosovo scheurde zich in 2008 eenzijdig af van Servië. Er zijn echter vijf lidstaten die het land niet erkennen. Voor Cyprus, Griekenland, Roemenië, Spanje en Slowakije is het dus nog steeds een deel van Servië. Eind vorig jaar diende het afgescheurde gebied een officiële aanvraag in om toe te treden tot de Europese Unie. Sindsdien beschouwt de EU Kosovo als een potentiële kandidaat, ondanks de ingewikkelde internationale status.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen