20.6 C
Brussel

Koning Nederland vraagt vergiffenis voor slavernijverleden

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Nederlandse koning Willem-Alexander heeft gisteren nogmaals zijn excuses aangeboden voor de rol van Nederland in het slavernijverleden, zo meldt RTL. Hij maakte de excuses in het kader van een toespraak op de Nationale Herdenking Slavernijverleden. “Niet namens mij”, reageert PVV-leider Geert Wilders op Twitter. “En niet namens miljoenen Nederlanders.”

De koning noemde slavernij “van alle vormen van onvrijheid het meest kwetsend”. Hij refereerde daarmee onder meer aan zijn bezoek aan Suriname en Curaçao, twee vroegere koloniën van Nederland. “We hebben met mensen gesproken die maar drie generaties terug hoeven te gaan voor een familielid dat tot slaaf was gemaakt.”

Daar bleef het echter niet bij. Willem-Alexander wil dat het onderzoek naar de rol van de koninklijke familie bij de slavernij ten gronde wordt gevoerd. Er moet volgens hem voldoende aandacht zijn voor de “stemmen van de tot slaaf gemaakten”.

De Nederlandse vorst richtte vervolgens het woord aan mensen die kritisch staan tegenover excuses voor de Nederlandse rol in het slavernijverleden. Hij stelde voor om “elkaar de hand te reiken” en “samen te werken aan heling, verzoening en herstel”.

“Niet namens miljoenen Nederlanders”

De toespraak stuitte vrijwel meteen op heel wat kritiek, onder meer vanuit de Partij voor de Vrijheid (PVV). Partijleider Geert Wilders noemde excuses voor het slavernijverleden eerder al een “woke virus.” Hij vindt dat Nederlanders zich niet hoeven te schamen voor hun verleden. 

De PVV-leider haalt op Twitter dan ook vernietigend uit naar de vorst. “Niet namens mij koning”, klinkt het. “En niet namens miljoenen Nederlanders.”

BRON:RTL
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen