16.9 C
Brussel

Kleine linkse partijen in Spanje verenigen zich bij verkiezingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een last-minute beslissing van een aantal (extreem-)linkse partijen om samen deel te nemen aan de Spaanse vervroegde verkiezingen zou de kans op een herverkiezing van socialistisch premier Pedro Sánchez (PSOE) kunnen vergroten, zo meldt Politico.

De deal tussen de nieuwe linkse alliantie Sumar – met minister van Arbeid Yolanda Díaz als leider – en de extreemlinkse partij Podemos is bedoeld om een verenigd front te vormen tegen de rechtse partijen Partido Popular (PP) en Vox. Die stevenen immers af op een grote overwinning bij eerstvolgende verkiezingen. 

Hoewel er een akkoord is gesloten tussen de twee politieke krachten, blijven Sumar en Podemos verdeeld over verschillende belangrijke kwesties, met name over de vraag of Podemos’ Irene Montero deel moet uitmaken van de alliantie. Zij is momenteel minister van Gelijkheid in de coalitieregering en kwam onder vuur te liggen toen ze een gebrekkige wet op seksuele meerderjarigheid goedkeurde. Die wet leidt namelijk tot een aanzienlijke strafvermindering voor veroordeelde verkrachters. 

Vervroegde verkiezingen

In een televisieverklaring nam premier Sánchez persoonlijk de verantwoordelijkheid op zich voor de slechte resultaten van zijn partij bij de gemeenteraadsverkiezingen, die werden afgesloten met winst van de PP in quasi alle grootste steden van het land.

Spanje zou normaal pas eind dit jaar algemene verkiezingen houden, maar de socialistische leider kondigde aan deze te vervroegen. Die zet heeft er wellicht voor gezorgd dat de onderhandelingen tussen Sumar en Podemos in een stroomversnelling kwamen, waardoor er nu sprake is van een gezamenlijk links front tegen het “zwarte Spanje.”

Analisten zeggen evenwel dat een rechtse regering de meest waarschijnlijke uitkomst van de verkiezingen blijft, zeker wanneer de PP en Vox de handen in elkaar slaan.

Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen