De Vlaamse Regering komt maandag bijeen om concrete maatregelen te bespreken om tegemoet te komen aan de bezorgdheden van de Vlaamse boeren en zo toekomstige boerenprotesten te voorkomen. De afgelopen weken heeft minister-president Jan Jambon (N-VA) samen met zijn kabinet al tweemaal overlegd met verschillende boerenorganisaties. Ondanks deze inspanningen blijven de boeren zelf ontevreden. Vlaams Belang-nieuwkomer Kinga Pajak ziet weinig heil in de gesprekken tussen politici voor de belangen van de boeren, en verkondigt haar kritiek op sociale media.
De regering heeft tot nu toe weinig tot geen concrete oplossingen kunnen bieden aan de boze boeren. De protesten, net als die van hun collega’s in Frankrijk en Duitsland, zijn gericht tegen de beslissingen van verschillende regeringen met betrekking tot de bescherming van landbouwgronden en de economische lasten die worden opgelegd.
De regering heeft al twee keer overlegd met verschillende landbouwverenigingen, maar heeft nog geen oplossing gevonden. Men hoopt nu op een constructief overleg tijdens de derde bijeenkomst. Of dit overleg vruchten zal afwerpen, blijft afwachten. In de namiddag hebben de boeren deelgenomen aan het overleg met het kabinet.
Kakelende ministers
Volgens Kinga Pajak, die op de zevende plaats staat op de Antwerpse lijst voor het Vlaams Parlement, is het duidelijk dat er geen overeenstemming zal worden bereikt. De 26-jarige Vlaams Belanger uit haar standpunt via sociale media. “Kakelende ministers is het laatste waar onze boeren op zitten te wachten. Dat zijn ze al wel beu gezien, de laatste paar jaar”, stelt ze. Pajak ziet in overloos praten duidelijk geen heil.
Alleen echte actie kan volgens haar de boeren helpen. “Enkel een definitief akkoord dat ook na 2030 van kracht is, kan de sector rechtszekerheid bieden”, zegt ze nog. Haar partij steunt de boeren al sinds het begin van de problemen die veroorzaakt zijn door de regering.
Kakelende ministers is het laatste waar onze boeren op zitten te wachten. Dat zijn ze al wel beu gezien, de laatste paar jaar … Enkel een definitief akkoord dat ook na 2030 van kracht is, kan de sector rechtszekerheid bieden. pic.twitter.com/KDtkiTfFtM
— Kinga Pajak (@kingapajakvb) February 12, 2024