De afgelopen Vlaamse regeringen hebben de schaar gezet in de kinderbijslag. Dat is ook te bemerken in het vergelijkend onderzoek van De Standaard. Vooral bij grote gezinnen met een laag inkomen zijn er veel verschillen tussen Vlaanderen en de andere deelstaten.
Sinds de laatste staatshervorming kregen de deelstaten de bevoegdheid om zelf de kinderbijslag te regelen. De Vlaamse Regering maakte daar al snel werk van en transformeerde de kinderbijslag in het ‘Groeipakket’; waarbij er nivellerend te werk werd gegaan. Je krijgt sindsdien niet langer extra steun als je een groter gezin hebt, maar een vlakke som per kind.
Weinig indexering of aandacht voor gezinnen met minder
En uit een DS-vergelijking blijkt dat Vlaamse gezinnen het slechtst af zijn in dit land. Zo krijgt een alleenstaande moeder met drie kinderen per maand 160 euro meer kinderbijslag in Brussel dan in Vlaanderen. Dat komt onder meer doordat Brussel en Wallonië meer sociale toeslagen toekennen dan Vlaanderen. Alleenstaande ouders krijgen bovendien een extra steuntje; iets wat Vlaanderen niet doet.
Een ander euvel is de indexering. In Vlaanderen is die vastgeprikt op 2%, niettegenstaande de inflatie vorig jaar 10% was. Door die hoge inflatie groeit een aanzienlijk verschil met de andere deelstaten. Het Brussels Gewest heeft op basis van dit fenomeen alleen al de Vlaamse toelages voorbijgestoken.
Vorig jaar was er een kleine crisette in de Vlaamse Regering toen de cd&v – aangevuurd door het Vlaams Belang – aandrong op een volledige indexering van het kindergeld. Uiteindelijk bonden de christendemocraten in. Cd&v-voorzitter Sammy Mahdi maakte er recent echter nog een breekpunt van in aanloop van het maken van de volgende Vlaamse Regering.
Lees ook: