13.4 C
Brussel

Kilometerheffing wordt uitgebreid met Vlaams akkoord over klimaatplan

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaams Regering heeft een akkoord over de update van haar energie- en klimaatinspanningen, dat meldt De Tijd. Dit moest ze doen om de doelstellingen van 40% minder broeikasgassen tegen 2030 te halen. De premie voor gascondensatieketels zal dit jaar nog afgeschaft worden. Er komen meer premies voor warmtepompen en de kilometerheffing voor vrachtwagens wordt uitgebreid.

Vlaanderen wil tegen 2030 40% minder broeikasemissies in vergelijking met 2005. Daarvoor heeft ze nu moeizaam een akkoord kunnen bereiken binnen haar regering. De Vlaamse Regering zal onder andere inzetten op een steunmechanisme om de elektrificatie van het wagenpark te versnellen.

De Vlaamse Regering gaat de kilometerheffing uitbreiden

Er komt met het nieuwe akkoord ook een uitbreiding van de kilometerheffing voor vrachtwagens.

Dat idee werd voor vorige maand door Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) terug gemodificeerd op tafel gelegd. Tegen 2027 wil ze hetzelfde invoeren voor bestelwagens om vervolgens in 2029 personenwagens aan de kilometerheffing te koppelen.

Daarop kwam heel wat kritiek, onder andere van Vlaams Parlementslid voor het Vlaams Belang Bart Claes. “We hebben de kilometerheffing al eens klein gekregen en zullen daar ook deze keer in slagen”, klonk het vorige maand. Claes reageerde eind april nog voor de redactie van V-NIEUWS. Daar liet hij opnieuw duidelijk verstaan dat rekeningrijden ‘een zeer slecht idee’ is. “Het is nooit genoeg. We hebben al lage-emissiezones. We hebben een capaciteitstarief voor energie. Vanaf 2027 moeten we van de EU een koolstoftaks betalen. Vanaf 2029 mogen we alleen nog maar elektrische wagens kopen, en ga zo maar door. En dan moet je vanaf 2028 van Lydia Peeters ook nog een kilometerheffing betalen. Ja, [genoeg] is genoeg.”

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen