11.5 C
Brussel

Kiezer ziet in Vlaams Belang antwoord op de koopkrachtcrisis

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Vlaming ziet de toekomst niet rooskleurig wanneer het koopkracht betreft. Ruim een kwart geeft aan moeilijk de eindjes aaneen te kunnen knopen. In absolute cijfers lijken de meeste van hen een politiek antwoord te vinden bij het Vlaams Belang. Maar liefst 36 procent van de Vlaams Belang-kiezers geeft aan het financieel moeilijk te hebben, terwijl de partij bijna 25% van de kiezers overtuigt, zo blijkt uit onderzoek van ‘De Stemming‘.

Algemeen maken veel Vlamingen zich, omwille van de hoge inflatie en stijgende prijzen, zorgen om hun portefeuille. Uit het onderzoek blijkt dat 26 procent van de ondervraagden het lastig heeft om rond te komen. Bij mensen met een lager inkomen ligt dat cijfer nog hoger, op 42 procent. En het Vlaams Belang vertegenwoordigt in absolute cijfers het grootste aantal van de burgers die financieel in nauwe schoentjes zitten.

Verder is het overgrote deel van de Vlamingen is ervan overtuigd dat het aantal mensen in armoede is gestegen (76 procent), dat de inkomensongelijkheid is toegenomen (58 procent), dat de vermogensongelijkheid groter is geworden (63 procent) en dat de gemiddelde koopkracht is gedaald (68 procent).

Vlaming lacht niet met stijgende prijzen

Ook opvallend is dat Groen met de vinger wordt gewezen wanneer het de stijgende facturen betreft. Op de vraag ‘welke van de Vlaamse partijen heeft volgens u recent het meeste inspanningen geleverd om de facturen betaalbaar te houden?’ geeft amper 3 procent van de kiezers aan dat Groen een inspanning geleverd heeft. Ongetwijfeld zit het energiebeleid van de partij daar voor iets tussen. De btw op energie werd dan wel verlaagd naar 6 procent, maar de kosten worden via accijnzen en taksen alsnog in rekening gebracht.

Het is volgens de VRT-onderzoekers tot slot duidelijk dat de algemene ongerustheid over financiële welvaart vooral in de kaart speelt van het Vlaams Belang, Vooruit en PVDA. In relatieve cijfers scoren al deze partijen hoog op dat punt. En Vooruit en PVDA proberen zich ook te profileren als partij van de gewone man.

Maar volgens Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken hebben deze rode partijen geen recht van spreken meer op dat vlak. Dat zei hij op 1 mei, de Dag van de Arbeid, voor de camera van V-NIEUWS. “Mochten de socialisten echt inzitten met de werkende Vlaming, dan zouden ze niet heel de wereld uitnodigen om te profiteren van onze sociale zekerheid”, aldus Van Grieken toen. “Het Vlaams Belang is vandaag het syndicaat van de gewone Vlaming.”

BRON:VRT
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen