6.6 C
Brussel

Kerk in Angers (Zuid-Frankrijk) gevandaliseerd dag na Pasen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Sainte-Madeleine kerk in Angers in het Zuiden van Frankrijk is het doelwit geworden van vernieling, zo meldt onder andere Le Point. Er is een onderzoek ingesteld na de vernieling.

Op woensdag 12 april werd de kerk van Sainte-Madeleine het doelwit van vandalisme. “De kerk van Sainte-Madeleine is vandaag op wrede wijze vernield”, zei Jean-Marc Verchère, de burgemeester van de stad, in een verklaring. Hij voegde eraan toe dat “verschillende beelden zijn onthoofd, kruizen zijn gebroken en het centrale hoofdaltaar is geplunderd”.

Ter plaatse veroordeelde de burgemeester “in de sterkst mogelijke bewoordingen deze afschuwelijke daad die een belangrijk religieus en cultureel erfgoedgebouw in [onze] stad heeft aangetast”. Hij betuigde ook zijn steun “aan de parochianen en de katholieke gemeenschap die zeer getroffen zijn door deze schade die de dag na de paasviering is aangericht”.

Zeven beelden beschadigd

Op Twitter betuigde Gérald Darmanin, minister van Binnenlandse Zaken, “al [zijn] steun aan de katholieken van Anjou en Frankrijk”. Hij beloofde dat “men er alles aan zal doen om de daders van deze aanslag op het religieuze erfgoed te arresteren”.

Eric Bouillard, officier van justitie in Angers, zei dat de schade, “zeer waarschijnlijk” gepleegd op woensdag, heeft geleid tot de opening van een onderzoek dat is toevertrouwd aan de Departementale Directie voor Openbare Veiligheid (DDSP) met een prioritair karakter “gezien de ernst van de aanslag op de cultuur en het erfgoed”. Hij zei dat zeven beelden waren beschadigd, evenals vazen en twee beschadigde kruizen. Volgens een politiebron pleegden de vandalen hun misdaad “tussen 10 en 14 uur”.

Fait divers

Het vandaliseren van kerken is geen nieuw gegeven in Frankrijk. In maart besmeurden vandalen de buste van een kardinaal in Toulouse. In Bordeaux werden diezelfde week satanistische tekens achtergelaten op een kerkmuur. Verder is er uiteraard nog de brand in de Notre-Dame van Parijs, waarvan de daders tot op heden nog niet gevonden zijn. Vandalisme van christelijke gebedsplekken lijkt gewoon een fait divers geworden te zijn.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen