13.3 C
Brussel

KBC Securities verwacht hoge boetes voor Bpost

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De onregelmatigheden bij het afsluiten van het krantenbedelingscontract en de overfacturatie aan de overheid kan bpost zo’n 375 miljoen euro aan boetes en terugbetalingen kosten, dat schrijft De Tijd. KBC Securities geeft verscheidene scenario’s voor de financiële gevolgen bij bpost. “De analyse is gebaseerd op gegevens die op dit moment publiek zijn”, zegt KBC Securities-analist Michiel Declerq.

Al jaren kreeg bpost te veel geld van de overheid. Dat kwam door illegale marktafspraken over de krantenbedeling. Die marktafspraken zouden gebeurd zijn tussen bpost en PPP enerzijds en DPG Media en Mediahuis anderzijds. De federale overheid geeft elk jaar zo’n 170 miljoen euro uit als krantenbedelingssubsidies. Hierdoor kan de bedeling goedkoper gebeuren. De betrokken partijen zouden onder één hoedje gespeeld hebben en de bewijsstukken vervalst hebben.

Vorige week kwamen ook andere contracten ter discussie. Eén daarvan is het ‘kassierscontract’ dat stelt dat bpost de 679-rekeningen mag beheren. Dat zijn rekeningen die boetes en verschuldigde btw dienen te betalen. Het contract zou 38 miljoen euro waard zijn, maar de kosten liggen aanzienlijk lager. Daardoor heeft het postbedrijf meer dan 30 miljoen euro winst kunnen maken.

Tot wel 375 miljoen euro aan boetes volgens KBC Securities

Bedrijven die aan belangenvermenging hebben gedaan, riskeren een boete die 10% van de jaaromzet bedraagt. Volgens Michiel Declerq zal de boete van bpost niet zo hoog zijn. “Uit Europese statistieken blijkt dat 64% van de bedrijven die schuldig wordt bevonden aan kartelafspraken een boete krijgt van 1% van de omzet.”

In Declerq zijn gematigd scenario kan de boete in combinatie met terugbetalingen oplopen tot 88 miljoen euro. In het slechtste geval kan dat stijgen tot 175 miljoen euro. Het kan ook nog slechter uitdraaien voor het postbedrijf. Als blijkt dat bpost al langer overtollige winsten maakt, dan moeten ze nog meer betalen. KBC Securities gaf al van 2016 een negatief advies over de overheidscontracten. Als dat feit meegenomen wordt in de beoordeling kunnen de terugbetalingen en boetes oplopen tot wel 375 miljoen euro.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen