22.2 C
Brussel

Kans op een fiscale hervorming steeds kleiner

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Elke partij binnen de Vivaldi-regering wil hetzelfde, namelijk dat werkenden meer overhouden van hun loon. Alleen is niemand erover eens op welke manier dat moet gebeuren, dat meldt De Morgen. “Als iedereen begint te zeggen wat ze niet willen, komt er op het einde een belastingverlaging van nul euro”, stelt de woordvoerster van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (cd&v).

Eind vorige maand is Vivaldi begonnen met overleg rond een fiscale hervorming. De situatie rond die hervorming kan goed samengevat worden door de visie van een insider uit de regering. “Allez, kijk nu eens naar de samenstelling van deze regering. Zeven partijen, van links tot rechts. Het is toch naïef om te denken dat je daarmee een grote fiscale hervorming gaat realiseren? En het is veel te dicht bij de verkiezingen om van links of rechts nog grote toegevingen te verwachten.” Het wordt meteen duidelijk dat de hoop op een fiscale hervorming beperkt is.

Het doel van Van Peteghem is om een taxshift van 6 miljard euro te bekomen. Op die manier zouden werkenden gemiddeld 835 euro netto per jaar meer overhouden. Daarvoor worden de belastingen op vermogen en consumptie opgetrokken ter compensatie. Maar het zijn zowel de liberalen als socialisten die daarvoor niet te vinden zijn.

Onenigheid legt de regering lam

Van Peteghem wil onder andere de btw-tarieven van 6% en 12% gelijktrekken. Een aantal producten in de winkel rekken zouden daardoor verduren of goedkoper worden. Maar dat zien de socialisten niet zitten. “We gaan toch niet zorgen dat je meer overhoudt om je daarna meer te laten betalen in de winkel”, klonk het bij Vooruit.

De liberalen met Georges-Louis Bouchez (MR) zijn evenmin te vinden voor de btw-aanpassing. Voor MR is de taxshift sowieso geen optie. De partij pleit voor een stevige belastingverlaging. Dat wordt ook weer compleet afgeschreven door links. De conclusie is duidelijk, iedereen wil iets anders met als resultaat een complete verlamming.

Zonder resultaten kan het snel 2026 worden

De regering mag al tevreden zijn als er voor het zomerreces een beperkte taxshift komt. Het voorstel van Van Peteghem wordt al lang niet meer serieus genomen. Maar als niemand een toegeving doet dan dreigt de fiscale hervorming helemaal op de lange baan geschoven te worden. 2024 zijn er verkiezingen die waarschijnlijk lange en complexe regeringsonderhandelingen met zich zullen meebrengen. Op die manier staan we snel voor het jaar 2026.

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen