10.4 C
Brussel

Kanko (N-VA): “Voorstander van samenwerking met Groen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Europees Parlementslid Assita Kanko (N-VA) lichtte in De Zondag al een tipje van de sluier voor wat 2024 zou brengen als N-VA de kaarten mag leggen. “Weet u: ik ben eigenlijk voorstander van samenwerking met Groen”, zo zegt Kanko in de Roularta-krant. “Dat moet kunnen, vind ik. En dan hebben we CD&V niet meer nodig.” Een opvallende uitspraak, want in 2019 stelde N-VA-voorzitter net geen veto tegen Groen. Vandaag blijkt dat volledig gekeerd. “Wie in 2024 op N-VA stemt, krijgt er naast Vooruit ook Groen bij”, tweette ook ex-Kamerlid Dries Van Langenhove.

Kanko uitte de voorkeur in een dubbelinterview met Europarlementslid Sara Matthieu (Groen). De twee lijken in De Zondag niet alleen persoonlijk goed overeen te komen, met veel complimentjes rond mooie kledij, maar ook lijkt een politieke vrijage op til.

“Laat ons […] samen meer bomen planten”, vertelde Kanko midden in het interview. Want “weet u: ik ben eigenlijk voorstander van samenwerking met Groen – met de Vlaamse groenen, bedoel ik. In Oostenrijk hebben de conservatieven ook een coalitie gesloten met de groenen. Dat moet kunnen, vind ik. En dan hebben we cd&v niet meer nodig.”

Eerder schoof de N-VA ook al klink op richting de socialisten van Conner Rousseau (Vooruit). In Antwerpen is reeds sinds 2018 een coalitie met N-VA en Vooruit aan de macht en ook op Vlaams en federaal niveau worden steeds meer gelijkaardige openingen gemaakt. Dat viel ook opiniemaker en ex-Kamerlid Dries Van Langenhove op. Hij maakt op Twitter de analyse dat de rechtste kiezer wel bedrogen uitkomt na een stem op N-VA: “wie in 2024 op N-VA stemt krijgt er naast Vooruit nu ook Groen bij.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen