Assita Kanko, Europarlementslid voor N-VA, is verwikkeld in een onderzoek naar intimidatie en ongepast gedrag op de werkvloer. Een ex-medewerker van Kanko heeft eind vorig jaar klacht ingediend wegens grensoverschrijdend gedrag en “onredelijke eisen”. Er zou ook een ‘angstcultuur’ heersen binnen de werkomgeving van Kanko, meldt Politico.
De klacht die het Europees Parlement (EP) onderzoekt, dateert van november 2022, zo blijkt uit interne documenten die Politico.eu inkeek. Het EU-medium sprak daarboven anoniem met in totaal zes personen. Allen getuigden over een toxische werksfeer op het kantoor van Kanko, waaronder drie voormalige medewerkers.
Medewerkers Kanko moesten babysitten en boodschappen doen
Kanko’s staf zou moeten werken tijdens afgesproken vakantiedagen, weekends en zelfs ’s nachts. In de politiek worden regelmatig lange en onregelmatige uren gepresteerd, maar volgens Politico zou het leiderschap van Kanko “onredelijk” zijn geweest. “Het moest altijd meteen gebeuren, dus vertrok je bij vrienden en familie om op haar vraag in te gaan”, aldus één ex-medewerker. “De dag erna had ze een ander idee en moest alles weer opnieuw gebeuren. Zo ging het continu, we werden er allemaal gek van.”
Het werk was bovendien vaak niet politiek-inhoudelijk, maar bestond ook uit private aangelegenheden zoals boodschappen doen en zelfs babysitten. Het verloop op het kantoor van Kanko is dan ook groot. Sinds 2019 passeerden er al 13 medewerkers op haar bureaus. (Al heeft een Europarlementslid wel recht op 3 assistenten, het drievoud van een Vlaams Parlementslid of Kamerlid.)
Kanko houdt vast aan onschuld
Kanko zelf bevestigt dat er een onderzoek loopt, maar weigert om in te gaan op de zaak. De MEP houdt wel vast aan haar onschuld. “Een voormalige stafmedewerker heeft een klacht ingediend tegen zijn ontslag”, aldus de N-VA’ster. “Die klacht is onderzocht en weerlegd, maar hij heeft ook een ‘procedure over intimidatie’ opgestart. Tot mijn spijt en frustratie duurt dat onderzoek erg lang.”
Kanko emigreerde in 2004 vanuit Burkina Faso. Enkele jaren later werd ze actief bij de Franstalige liberalen, maar ze stapte in 2018 over van de MR naar N-VA in ruil voor een plaats op de EP-kieslijst. Zo raakte ze in 2019 in het Europees Parlement. Vandaag is ze één van de vicevoorzitters van de ECR, de overkoepelende EP-fractie waar N-VA in zit. De
Eerder in 2022 verliet ook ex-minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) haar ambt na aantijgingen van toxisch leiderschap.
Lees ook: