15.7 C
Brussel

Kabinetsmedewerker van Lydia Peeters krijgt subsidies van eigen kabinet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een adviseur op het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld) is ook zaakvoerder van een bedrijf in rijopleidingen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Op die manier kan hij in principe mee beslissen over de subsidies die hij krijgt. Het Vlaams Belang vraagt een verstrenging van de deontologische code.

Chris Vanhee werkt inmiddels al bijna drie jaar op het kabinet van minister Lydia Peeters. Daarnaast is hij echter ook zaakvoerder van de firma Promove, een bedrijf dat rijvaardigheidstrainingen aanbiedt zoals slipcursussen. Bij Promove kan men echter ook langsgaan voor het terugkommoment, dat sinds kort verplicht is. Nieuwe bestuurders moeten namelijk een opfrismoment volgen, zo’n zes tot negen maanden nadat ze hun rijbewijs gehaald hebben.

Elk bedrijf dat een terugkeermoment organiseert, krijgt die subsidie. Het gaat om 20 euro per klant. Promove ontving vorig jaar zo 160.500 euro van het departement waar de eigenaar zelf deel van uitmaakt. Volgens het kabinet van minister Peeters werd het subsidiesysteem voor die lessen toen bedacht op het kabinet van toenmalig minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA).

“Lucratieve bijverdienste voor cabinettards”

“Het is wel heel cynisch dat iemand die het beleid mee uitstippelt hier ook nog eens aan verdient”, zegt Vlaams Parlementslid voor het Vlaams Belang Bart Claes. “Wij hebben ons altijd verzet tegen de invoering van het terugkeermoment omdat dit de automobilist onnodig op kosten jaagt. Nu blijkt ook dat het dient als lucratieve bijverdienste voor cabinettards.”

Volgens het Vlaams Belang is er dus opnieuw sprake van een geval van belangenvermenging. Eerder al kwamen de door bpost betaalde kabinetsmedewerkers van federaal minister Petra De Sutter (Groen) en Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) boven water. Ook het nieuws dat voormalig minister van Welzijn Jo Vandeurzen (cd&v) nu als consultant werkt voor het agentschap dat hij tien jaar lang beheerd heeft, veroorzaakte opschudding. Daarbovenop heeft cd&v forse budgetten uitgetrokken voor het inhuren van de voorzitter van cd&v Brussel als consultant.

Verstrenging van de deontologische code

“Een verstrenging van de deontologische code bij de overheid is meer dan ooit nodig”, besluit Claes. “Beleid maken moet het algemene belang dienen en niet het persoonlijke fortuin van enkelingen. De kabinettocratie van de traditionele partijen is een gevaar voor onze democratie.”

BRON:HLN
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen