20.6 C
Brussel

Juwelier Moens veroordeeld tot tien maanden cel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Juwelier Filip Moens uit Oostakker (Gent) is veroordeeld tot 10 maanden cel en 800 euro boete, dit met uitstel. De man werd aanvankelijk door de raadkamer buiten vervolging gesteld, maar er werd in beroep gegaan. Nu is de zelfstandige veroordeeld door de correctionele rechtbank wegens ‘uitgelokte doodslag’. Dat meldt onder meer Het Laatste Nieuws. “Ik ben slachtoffer, maar word meer behandeld als dader.” Moens krijgt intussen ruggensteun vanuit het Vlaams Belang.

De feiten dateren intussen van 5 jaar geleden. Twee bandieten dringen in juli 2018 de zaak van Moens in Oostakker. Ze werken met bruut geweld Moens’ familie tegen de grond. Filip Moens’ en zijn zus en 88-jarige vader krijgen naast slagen en schoppen ook een Kalasjnikov tegen het hoofd. Ze gaan uiteindelijk op een scooter aan de haal met twee en half miljoen aan juwelen. Moens’ zet de achtervolging in – met zijn vergund vuurwapen. Hij lost drie kogels, één raakt doel. De bandiet achteraan wordt geraakt in de rug en komt later te overlijden.

De gestolen juwelen werden nooit teruggevonden. De verdachte die zijn dode kompaan achterliet later wel. Hij ontkent alles en kreeg slechts een straf van 8 jaar. Moens’ zelf riskeert nu dus bijna evenveel.

In juli 2018 stelde de onderzoeksrechter hem in verdenking van doodslag, waar celstraffen tot 30 jaar cel op staan. Dat kwam voor de raadkamer en hierin werd evenwel beslist dat Moens buiten vervolging zou worden gesteld. Maar het parket en de familie van de dode bandiet die zich burgerlijke partij stelde, gingen in beroep. Met succes, zo blijkt nu.

“Ik vind dit zo onrechtvaardig”

Opmerkelijk: de burgerlijke partijen wilden eerst een proces voor het hof van assissen. Dat kan voor doodslag en grote misdaden, en Moens zou dan 30 jaar cel riskeren. Omgekeerd hadden de kansen op vrijspraak met een volksjury allicht een pak groter geweest. De Kamer van Inbeschuldigingstelling koos evenwel voor de correctionele rechtbank en de aanklacht van ‘uitgelokte doodslag’.

De verdediging van Moens – meester Walter Van Steenbrugge – was deze ochtend nog zelfzeker. “Die gangsters zwaaiden die dag in zijn winkel met een kalasjnikov, sloegen en schopten de juwelier en zijn familie”, aldus Van Steenbrugge in HLN. “Hij heeft hen beschermd.”

Maar de rechter ging niet mee in de verdediging van Van Steenbrugge rond onweerstaanbare dwang en wettige zelfverdediging. “Ingevolge de emotie van de brutale gewelddadige overval werd zijn vrije wil weliswaar aangetast, maar niet volledig uitgeschakeld”, stelde het vonnis en citeert HLN.

“Ik vind dit zo onrechtvaardig”, zo zei Mens eerder nog. “Ik ben slachtoffer, maar word meer behandeld als dader. Ik heb daar niet om gevraagd en zie daarvan af.”

Steun

Moens krijgt evenwel steun vanuit politieke hoek.

“10 maanden cel voor een juwelier die zijn eigendom verdedigt. Recht wordt onrecht”, tweet zo commissievoorzitter Binnenlandse Zaken Ortwin Depoortere (Vlaams Belang). “Al mijn steun voor de juwelier.”

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen