0.3 C
Brussel

Journalist gearresteerd in Rusland op verdenking van spionage

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Evan Gershkovich, een Amerikaanse journalist voor The Wall Street Journal werd gearresteerd in Moskou op verdenking van spionage, zo meldt onder andere Bloomberg. Hij werd maandagavond in hechtenis genomen door de Federale Veiligheidsdienst (FSB), de binnenlandse inlichtingendienst van Rusland. Gershkovich zou hebben geprobeerd geheime documenten te verkrijgen van een Russische burger en wordt beschuldigd van spionageactiviteiten.

De arrestatie heeft geleid tot verontwaardiging bij collega’s en journalistenorganisaties, die The Wall Street Journal hebben opgeroepen om op te komen voor de onmiddellijke vrijlating van Gershkovich. De krant verklaarde dat hij simpelweg een routineverslaggeving deed. De detentie van Gershkovich is verlengd tot eind mei. Hij bevindt zich in een detentiecentrum in Moskou, waar hij consulaire bijstand krijgt van de Amerikaanse ambassade.

Spanningen tussen Rusland en Amerika

De situatie komt op een moment van verhoogde spanningen tussen Rusland en de Verenigde Staten. Beide landen hebben de laatste weken elkaars diplomaten uitgewezen. Rusland heeft de Verenigde Staten ervan beschuldigd zich te willen mengen in hun interne aangelegenheden. De Verenigde Staten beschuldigen Rusland anderzijds van cyberaanvallen. Verder zijn er uiteraard de spanningen tussen de Verenigde Staten en de vriendschappelijke relatie van Rusland en China.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de arrestatie van Gershkovich veroordeeld en verklaard dat hij “ten onrechte is aangehouden”. De woordvoerder riep Rusland ook op om hem onmiddellijk vrij te laten. Het ministerie benadrukt het recht van journalisten te respecteren om hun werk te doen zonder angst voor intimidatie of arrestatie.

Persvrijheid in het gedrang

De arrestatie van Gershkovich maakt deel uit van een bredere reeks maatregelen van de Russische regering om dissidenten hard aan te pakken en de persvrijheid te beperken. Onlangs nam het Russische parlement een wet aan die de regering in staat stelt websites die zij als “extremistisch” beschouwt zonder gerechtelijk bevel te blokkeren. Deze wet wordt bekritiseerd als een manier om critici de mond te snoeren en dissidenten te onderdrukken.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen