22.2 C
Brussel

“Jonge veulens en oude krokodillen”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In haar maandelijkse column ‘Belgistan’ schijnt fractievoorzitter in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) haar licht op de kandidaten op de kieslijsten van de machtspartijen voor de komende verkiezingen. “Met de herintrede van de oude politieke krokodillen die decennialang de onfrisse odeur van corruptie en eigenbelang met zich mee hebben gedragen, wordt enkel en alleen het reeds wankele vertrouwen van de burgers in de politiek verder ondermijnd”, klinkt het.

“Veroudering kan je niet tegenhouden, vernieuwing wel.” Het zijn de woorden van de links-liberale Nederlandse politicus, wijlen Hans Van Mierlo. De krampachtigheid waarmee de traditionele machtspartijen vasthouden aan hun oude krokodillen staat in schril contrast met de durf van het Vlaams Belang om bij de verkiezingen nieuwe en jeugdige gezichten op verkiesbare plaatsen te posteren.

Eerder dan van de linkse Van Mierlo ben ik – verbaast het u? – fan van de Griekse filosoof Heraclitus (5de-6de eeuw VC). “Niets duurt voort, behalve verandering” wist hij te vertellen. Conservatief zijn, wil zeggen dat je het goede behoudt, en verandert wat nodig is. Dat je niet moet vernieuwen louter en alleen om te vernieuwen, maar enkel met een welbepaald doel voor ogen. En dat is wat we bij de verkiezingen van juni 2024 met het Vlaams Belang willen doen. Naar de parlementen trekken met een gezonde mix van ervaring en levenswijsheid enerzijds, en jeugdig enthousiasme en nieuwe inzichten anderzijds. Daarom zullen op alle Vlaams Belang-lijsten prominent nieuwe jeugdige en minder jeugdige gezichten prijken.

Van schandaal naar schandaal

Dat staat alvast in schril contrast met de lijsten van de traditionele machtspartijen in dit land, waar paleontologen dezer dagen overuren draaien om politieke fossielen weer op te graven, en in het geval van de cd&v en Jean-Luc Dehaene zelfs weer tot leven trachten te wekken. Zo moet godbetert Mieke Vogels in Antwerpen Groen komen behoeden voor een totaal verkiezingsdebacle. En zo haalt de MR die duidelijk niet meer weet van welk hout nog pijlen te maken niemand minder dan Charles Michel terug als lijsttrekker. Nadat hij er als Europees president een absoluut zooitje van heeft gemaakt, mag hij hetzelfde gaan doen bij de Waalse liberalen. Ons niet gelaten.

Maar de hoofdvogel wordt vooralsnog afgeschoten door de matekes van Vooruit. Nadat Conner Rousseau er eerder in slaagde om Frank Vandenbroucke – die tot over zijn oren verwikkeld was in het Agusta-Dassault-corruptieschandaal – weer minister te maken, komen de socialisten nu zelfs opnieuw met Willy Claes op de proppen. Willy Claes wordt kandidaat op de kartellijst van Vooruit en Groen in Hasselt.

Vertrouwen

Claes is iemand die in zijn lange politieke carrière letterlijk van schandaal naar schandaal sukkelde. Van de Ibramco-affaire begin de jaren 1970, over schandalen bij de Socialistische Mutualiteiten in de jaren 1980 tot drie jaar voorwaardelijke gevangenisstraf en ontheffing voor vijf jaar uit de burgerrechten voor zijn betrokkenheid bij het Agustaschandaal in de jaren 1990.

Uiteraard geen enkel bezwaar tegen de aanwezigheid van oudgedienden in de politiek. Een Perzisch gezegde stelt dat ouderdom meer kan zien in een ruwe tegelsteen, dan jeugd in een spiegel. Maar met de herintrede van de oude politieke krokodillen die decennialang de onfrisse odeur van corruptie en eigenbelang met zich mee hebben gedragen, wordt enkel en alleen het reeds wankele vertrouwen van de burgers in de politiek verder ondermijnd.

Barbara Pas
Barbara Pashttps://barbarapas.be/
Barbara Pas (1981°, Temse) is de fractieleider van het Vlaams Belang in de Kamer. Ze studeerde rechten aan de KULeuven en is de auteur van verschillende boeken waaronder 'Bodemloos' en 'Het Communautair Alfabet'.

Gerelateerd

Meest gelezen