22.2 C
Brussel

Jong Groen verontschuldigt zich na racistische tweet

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De jongerenpartij van Groen heeft zich geëxcuseerd voor een racistische Tweet. Daarin weet ze de tegenvallende resultaten in de Grote Peiling aan “witte, vaak ook te oude mensen” bij Groen. De jongerenpartij stelde dat er vernieuwing nodig was in het parlement. Want volgens hen maakt een deel van de groep blanke politici, die daarbovenop “te oud” zijn, verkeerde inschattingen. 

De resultaten van de Grote Peiling zijn niet goed voor Groen, de partij bevindt zich helemaal onderaan met 7,4%. De jongeren van de Vlaamse ecologisten wisten vrijdag alvast waaraan dat lag. “We roepen Groen op om aan zelfreflectie te doen. (…) Een nieuwe wind is duidelijk nodig. De huidige generatie kan de bevolking niet overtuigen. Een partij als Groen moet durven kiezen voor vernieuwing. Die zal er enkel komen met een keuze voor verjonging en diversiteit”, beargumenteerden ze. Jong Groen is dus van mening dat het parlement de maatschappij niet genoeg weerspiegelt. “Een deel van de groep witte mensen, vaak ook te oud, die daar nu zit maakt foute inschattingen”, wisten de jongeren te vertellen op Twitter. De tweet is inmiddels verwijderd.

De moederpartij heeft Jong Groen daarvoor op het matje geroepen waarna de jongeren zich hebben geëxcuseerd. Maar de jongerenpartij laat het daar niet bij. Gisteren heeft ze via Twitter nogmaals een boodschap de wereld ingestuurd, waar ze pleit voor meer diversiteit. “We willen diversiteit op het vlak van afkomst, inkomen, opleidingsniveau, gender, geloof, leeftijd, medische realiteit, seksualiteit…), want vinden die te weinig terug in het parlement”, klonk het op hun pagina.

Het Vlaams Belang niet te spreken over het voorval

Op Twitter was er ook weinig begrip voor Jong Groen. Europarlementslid Tom Vandendriessche (Vlaams Belang) en Vlaams Parlementslid Sam van Rooy (Vlaams Belang) lieten zo hun ergernis horen. Ze vinden het beide een geval van anti-blank racisme. Sam van Rooy had ook kritiek op de excuses en rechtzetting van Jong Groen, want “dan krijg je een soort ‘rechtzetting’, die eigenlijk gewoon op hetzelfde neerkomt, maar dan wat anders verwoord. Buzzwords: ‘een betere weerspiegeling’ en ‘een betere balans in diversiteit’.”

Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen