Het nieuwe Gentse bestuursakkoord krijgt scherpe kritiek van het Vlaams Belang. Volgens Jonas Naeyaert, voorzitter van Vlaams Belang Gent, lijkt het akkoord “een doorslag van het programma van Voor Gent.” Thema’s zoals dekolonisering, voorverkooprecht, praktijktesten, gratis maaltijden en gratis openbaar vervoer staan centraal. “Allemaal goed en wel voor een Vooruit-bestuur”, reageert Naeyaert, “maar wat zit N-VA daar nu in godsnaam te doen?”
Naeyaert stelt dat de Gentse N-VA tijdens de onderhandelingen veel van haar punten heeft laten varen. Hij wijst op praktijktesten en andere punten die volgens hem niet in een rechtse coalitie thuishoren. “Er is een verschil tussen een eerbaar compromis en plat kiezersbedrog”, klinkt het bij het Vlaams Belang. Ook wijst hij op het standpunt rond Israël-Palestina: “In Antwerpen zullen N-VA-burgemeester Bart De Wever en N-VA’ers als Michael Freilich Israël dus bejubelen als ‘de kant van het licht’ en hier in ons Gent zal Anneleen van Bossuyt mee de Palestijnse vlag doen wapperen.”
N-VA gaat broke met ‘gratisbeleid’ en gemiste besparingen
Johan Deckmyn, fractieleider bij het Vlaams Belang Gent, noemt het akkoord “woke-beleid zonder Groen maar mét N-VA.” Hij benadrukt dat de stad Gent, ondanks de hoge stadsschuld, kiest voor een uitgebreid gratisbeleid. “Het vervloekte ‘gratisbeleid’ van paars-groen. Dat gaan ze nu verder versterken. Zonder Groen”, klinkt het kritisch bij Deckmyn. Het Vlaams Belang benadrukt dat de beloofde afslanking van het schepencollege en besparingen niet zichtbaar zijn.
Toch ziet het Vlaams Belang enkele lichtpuntjes in het akkoord. Zo vindt Naeyaert het een “goeie zaak” dat er aandacht komt voor mobiliteit en de afbouw van knips in de stad. “Onze stad vergt meer zuurstof en mobiliteit”, merkt hij op. Het Vlaams Belang betreurt echter dat de lage-emissiezone (LEZ) niet onmiddellijk wordt afgeschaft, maar enkel wordt herbekeken na een studie.
Het Vlaams Belang maakt zich klaar om kritische oppositie te voeren en ziet het akkoord vooral als het programma van Vooruit. “Dit is niet waar de rechtse kiezer, die met meer dan 4 procentpunt omhoog sprong in Gent, voor koos”, aldus Naeyaert. “Met elke stem die we kregen, verdedigen we onze mensen”, besluit hij.
”Gent blijft een progressieve stad voor iedereen”, staat er in het nieuwe Gentse bestuursakkoord. “Allemaal goed en wel voor een Vooruit-bestuur”, reageert Gents Vlaams Belang-voorzitter @Jonas_Naeyaert. “Maar wat zit N-VA daar nu in godsnaam te doen?”https://t.co/NKbizLKN8y
— Vlaams Belang Gent (@GentVb) October 27, 2024