13.2 C
Brussel

Jo Vandeurzen (cd&v) ‘freelancet’ voor dienst die hij 10 jaar leidde

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Voormalig cd&v-voorzitter en Vlaams minister van Welzijn Jo Vandeurzen stopte met de politiek in 2019 na zijn afscheid aan te kondigen in 2018. Tot 2019 bleef hij evenwel minister van Welzijn. Anno 2023 blijkt Vandeurzen echter niet stil te hebben gezeten. Hij werkt nu als dure consultant (aan 1.300 euro per dag) voor diezelfde overheidsdienst die hij leidde en thans in handen is van partijgenote Hilde Crevits (cd&v). Dat blijkt uit onderzoek van HLN. De opdracht van Vandeurzen zou bovendien minstens in een wettelijke grijze zone bevinden. Fractieleider in het Vlaams Parlement Chris Janssens (Vlaams Belang) eist een strenger deontologisch kader.

Vandeurzen is dan wel al 64, op pensioen is hij blijkbaar nog niet. En in feite heeft hij ook de politiek niet verlaten, ondanks zijn afscheid in 2018-2019. Tot dan was hij minister onder de regering-Bourgeois. En oud-minister zijn, opent wel wat deuren. Hij leidt vandaag als voorzitter van de raad van bestuur niet alleen de Universiteit van Hasselt en ook nog eens een woonzorgcentrum en een ziekenhuisnetwerk, hij is tevens consultant voor zijn eigen voormalige overheidsdienst. En dat schuift; zo’n 1.300 euro per dag.

WhoCares

Vandeurzen doet dat via de firma ‘WhoCares’. Dat is een jong consultancybureau waar Vandeurzen op zijn beurt op zelfstandige basis voor werkt. Dat bureau dingt in ieder geval mee naar overheidsopdrachten bij het Agentschap Zorg en Gezondheid, dat overigens in twee weken fuseert met het departement Welzijn tot ‘het Departement Zorg’. Vandeurzen werkt dus met oude bekenden, al relativeert hij dat zelf via HLN.

“Ik voer als consultant geen gesprekken met ambtenaren of kabinetsleden, want dat zou deontologisch niet correct zijn”, zegt hij in de DPG-krant. Hij zou enkel werken als ‘expert tweede lijn’. “Ik lees onder meer teksten na en geef advies over wie ingeschakeld kan worden voor bepaalde taken. Meer niet.”

WhoCares was niet de goedkoopste, maar volgens gunningsverslag waren ‘experts tweede lijn’ wel van groot belang

In de EU zijn dergelijke overstappen echter uitdrukkelijk verboden en bestaat er daarom een uitgebreide ‘ontluizingsperiode’, om belangenvermenging te vermijden. Ook in België bestaan regels omtrent dergelijke situaties, zoals een wachttijd van 2 jaar. En WhoCares en Vandeurzen wisten zelf in 2021 dat de situatie gevoelig was toen ze het volgende schreven in hun offerte: “We begrijpen zeer goed dat er omzichtig omgesprongen moet worden met de aanwezigheid van Jo in dit project.” Een wet uit 1931, die stelt dat je als oud-minister niet verbonden mag zijn aan een vennootschap die tijdens het ministerschap is opgericht, is ook mogelijk van toepassing.

Als kers op de wankele taart bleek WhoCares niet de goedkoopste van de bedrijven die zich inschreven op de aanbesteding, maar de firma haalde wél het contract. En in het gunningsverslag wordt naar Vandeurzen verwezen: “Naast het vaste team kan ook beroep gedaan worden op een brede groep van medewerkers die in tweede lijn (achter de schermen) expertise zullen inbrengen.”

Het Vlaams Belang wil de hele affaire alleszins gebruiken als brandversneller voor strengere regels. “Ex-ministers horen niet via consultancy-bedrijven voor de overheid te werken”, reageert fractieleider Chris Janssens (Vlaams Belang) via een mededeling. En “voor een hoger loon dan dat van een minister werken voor het departement dat [Vandeurzen] zelf beheerde, is deontologisch totaal verkeerd.” Janssens wijst met de vinger naar de cd&v die “haar bevoegdheden [misbruikt] om hun voormalige kopstukken aan dikbetaalde jobs te helpen”.

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen