Japan en Zuid-Korea hebben dinsdag voor het eerst in zeven jaar financiële besprekingen gehouden, zo meldt Reuters. De landen zijn overeengekomen om regelmatiger in dialoog te treden, nu de spanningen in de regio en de vertragende groei hen ertoe aanzetten de samenwerking te intensiveren en de gespannen betrekkingen te herstellen.
De hervatting van de bilaterale financiële besprekingen loopt vooruit op het geplande bezoek van de Japanse premier Fumio Kishida aan Zuid-Korea volgende week voor besprekingen met president Yoon Suk Yeol.
Het komt ook op een moment dat Aziatische beleidsmakers, die deze week in de Zuid-Koreaanse stad Incheon bijeenkomen voor de jaarlijkse vergadering van de Aziatische Ontwikkelingsbank (ADB), regionale economische uitdagingen bespreken en manieren om buffers op te bouwen tegen verschillende schokken.
Japan en Zuid-Korea: belangrijke buren
“Japan en Zuid-Korea zijn belangrijke buren die moeten samenwerken om diverse uitdagingen rond de wereldeconomie en de regionale en internationale gemeenschap aan te pakken”, zei de Japanse minister van Financiën Shunichi Suzuki tijdens de bijeenkomst met zijn Zuid-Koreaanse ambtgenoot Choo Kyung-ho.
“Wat de geopolitieke uitdagingen betreft, hebben we te maken met incidenten zoals de ontwikkeling van nucleaire raketten door Noord-Korea en de inval van Rusland in Oekraïne. Japan beschouwt deze als onaanvaardbaar, en iets wat de twee landen samen moeten aanpakken,” zei hij.
Risico’s afweren
De recente faillissementen van twee Amerikaanse banken hebben beleidsmakers gealarmeerd over de kwetsbaarheid van het mondiale banksysteem en de mogelijkheid van marktturbulentie als gevolg van agressieve Amerikaanse renteverhogingen.
Het opbouwen van sterkere buffers tegen schokken zal een van de belangrijkste gespreksonderwerpen zijn wanneer de ministers van Financiën en de centrale bankhoofden van de grotere ASEAN+3-groep later op dinsdag bijeenkomen.
ASEAN+3
De ASEAN-groep bestaat uit tien lidstaten uit Zuidoost-Azië, waaronder Singapore, Thailand en Vietnam. Het doel van de groep is de bevordering van de economische, culturele en politieke samenwerking tussen die landen. De ‘+3’ wijst op de toevoeging van Japan, Zuid-Korea en China, die niet tot de kern van de ASEAN-groep behoren.