11.5 C
Brussel

Jan Jambon ontwijkt vragen over consultancy-uitgaven

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) blijft in de onmogelijkheid om volledige en nauwkeurige cijfers over de consultancy-uitgaven van de Vlaamse overheid mee te geven. Dit zelfs twee maanden na parlementaire vragen. Hoewel er een lijst beschikbaar is voor parlementsleden, bevat deze talloze facturen die verder gaan dan wat als consultancy wordt beschouwd. Dit gebrek aan duidelijkheid bemoeilijkt het inzicht in waar de Vlaamse regering haar geld aan besteedt. Dat meldt ook De Standaard.

De problematiek over consultancy blijft aanslepen en Vlaams minister-president Jambon kan er geen duidelijkheid in scheppen. Een en ander heeft te maken met de definitie van van ‘consultancy’. Normaliter zijn dat tijdelijke of zelfs semi-permanente opdrachten die worden uitbesteed aan de private sector, maar de Vlaamse overheid hanteert strikte codes, waardoor slechts een fractie van het totale bedrag als consultancy wordt aangemerkt.

Bovendien blijkt uit de vertraging bij het verstrekken van precieze cijfers door het departement Zorg en Gezondheid dat er mogelijk belangenconflicten spelen.

Jambon verliest kalmte over eigen onduidelijkheid consultancy

Jambon verloor deze week even zijn kalmte ten aanzien van de oppositie door vragen over de vele consultancy-opdrachten. “Ik weet wat uw model is: u wil de privé kapot en de overheid als enige speler op het veld”, klonk het jegens de PVDA. “We hebben in de geschiedenis gezien tot wat dat leidt: lege rekken en de goelagarchipel.”

Daarna ontstond er binnen de commissie een discussie over de exacte definitie van consultancy. Eerder heeft Vlaams minister van Financiën Matthias Diependaele (N-VA) aangegeven dat de Vlaamse overheid amper 42 miljoen zou uitgegeven aan consultancy door de strikte interpretatie van drie codes. Dat is zeer in strijd met de eerdere cijfers die werden meegegeven door welzijnminister Hilde Crevits (cd&v): toen ging het over anderhalf miljard.

Lees ook: 

Consultancykost duurder dan N-VA beweert

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen