20.6 C
Brussel

Jahjah en Torfs geven Vlaams Belang gelijk inzake partijdotaties

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een halvering van de huidige partijfinanciering. Daar pleiten opiniemakers Dyab Abou Jahjah en Rik Torfs voor in hun nieuwste opiniestuk in De Morgen. De oud-rector van de KU Leuven en de tegendraadse publicist scharen zich hierbij achter de voorstellen van het Vlaams Belang. Die partij diende eerder al in de Kamer voorstellen in om de partijdotaties te halveren. “Het [is] zaak om het huidige systeem van particratie eens flink door elkaar te schudden.”

“De kloof tussen burger en politiek vormt een ernstige bedreiging voor de harmonie in onze samenleving en kan het fundament van onze democratie aantasten.” Dat vinden invloedrijke opiniemakers Jahjah en Torfs. Hun oplossing? Begin met de partijdotaties te halveren. Dat schrijven ze in hun opiniestuk, samen met enkele andere opvallende voorstellen. Het Vlaams Belang bepleitte eenzelfde voorstel al eerder afgelopen jaren.

Halvering partijfinanciering kan flinke pilaar onder particratie wegnemen, klinkt het

De “traditionele beleidspartijen, ondanks het incasseren van verkiezingsnederlagen, [blijven] zo verslingerd aan de macht dat ze niet kunnen kiezen voor een verkwikkende periode in de oppositie om zichzelf heruit te vinden”, zo schrijven Jahjah en Torfs verder. Dit wordt versterkt door het feit dat de kiezer steeds Vlaamser en rechtster stemt en de tradi-partijen steeds kleiner worden, waardoor ze met zijn allen moeten regeren om nog een meerderheid te vinden.

“Dit resulteert in institutionele hobbels, zoals stroeve regeringsformaties en andere democratische hindernissen”, aldus nog het erudiete duo. “Alsof dat nog niet genoeg is, gooien de gespannen verhoudingen tussen Vlaanderen, Wallonië en Brussel, samen met een bijzonder ingewikkelde staatsstructuur, extra olie op het vuur.”

Torfs en Jahjah willen daarom onder meer “het huidige systeem van particratie eens flink door elkaar […] schudden”, luidt het. “In zo’n wereldje krijgen partijvoorzitters en hun cabinetards buitensporig veel macht, terwijl volksvertegenwoordigers eerder als marionetten van de partij fungeren, de reden waarom steeds meer bekwame mensen feestelijk bedanken voor een parlementair mandaat.” De opiniemakers “bepleiten daarom een halvering van de huidige partijfinanciering.”

Non

Hoe Jahjah en Torfs dat zouden willen doen binnen een Belgische-federale structuur is echter nog een ander paar mouwen. Eerder vorige maand bleek hoe nagenoeg alle Franstalige partijen ‘non’ zeiden tegen lagere partijdotaties.  

In totaal bedragen de partijdotaties meer dan 75 miljoen euro, ook al omdat er nog afdrachten van parlementsleden bijkomen, én medewerkers uit de fracties. Het Vlaams Belang wil daar drastisch in snijden en stelde eerder dit jaar in de Kamer voor om die dotaties te halveren. Maar de andere Vlaamse partijen keurden het voorstel niet goed, zelfs N-VA en PVDA niet. Men wil dus in tegenstelling tot de Franstaligen de dotaties wel wat doen afnemen, maar niet te veel…

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen