22.2 C
Brussel

Italië verbiedt ChatGPT uit bezorgdheid voor privacy

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Italiaanse autoriteit voor gegevensbescherming, Garante, vaardigde recent een verbod uit op OpenAI’s taalmodel ChatGPT. De beslissing kwam er door bezorgdheid over mogelijk misbruik van gebruikersgegevens. Het verbod heeft niet alleen een debat over gegevensprivacy op gang gebracht, maar ook bezorgdheid gewekt over de toekomst van AI in Europa, zo meldt onder andere Politico.

Het besluit van Garante om ChatGPT in Italië te verbieden was gebaseerd op het mogelijke misbruik van persoonsgegevens. ChatGPT kan met zijn taalverwerkingscapaciteit menselijke antwoorden genereren, die kunnen worden gebruikt om gebruikers te manipuleren en te misleiden. De maatregel van de toezichthouder volgt op soortgelijke acties van andere Europese landen om het gebruik van AI-technologieën te reguleren. Critici beweren dat het verbod een overdreven reactie is en dat dergelijke acties de groei en ontwikkeling van AI-technologieën kunnen belemmeren.

OpenAI heeft op het verbod gereageerd door te zeggen dat het de beslissing van Garante respecteert, maar ook het belang van verantwoorde AI-ontwikkeling benadrukt. Het bedrijf heeft verklaard dat het vastbesloten is om samen te werken met regelgevende instanties om ervoor te zorgen dat zijn technologieën worden gebruikt op een manier die de samenleving als geheel ten goede komt. De CEO van OpenAI, Sam Altman, heeft ook opgeroepen tot meer samenwerking tussen overheden, onderzoekers en bedrijven om de ethische problemen rond AI aan te pakken.

ChatGPT in Europa

Het Italiaanse verbod heeft vragen opgeroepen over de toekomst van AI in Europa. Sommige deskundigen stellen dat een versnipperd regelgevingslandschap de groei van AI-technologieën zou kunnen belemmeren en tot een gebrek aan innovatie zou kunnen leiden. Anderen stellen dat dergelijke regelgeving nodig is om gebruikers te beschermen tegen de potentiële schade van AI-technologieën. Het debat zal waarschijnlijk doorgaan naarmate meer landen worstelen met de ethische en juridische implicaties van AI.

Het verbod heeft ook geleid tot bezorgdheid over de gevolgen van dergelijke acties voor de technologie-industrie. Italië is het laatste land dat actie onderneemt tegen AI-technologieën, in navolging van landen als Frankrijk en Duitsland. De maatregel kan leiden tot een lappendeken van regels in heel Europa, waardoor het voor techbedrijven moeilijker wordt om over de grens te opereren. Dit zou een negatief effect kunnen hebben op innovatie en economische groei.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen