14.3 C
Brussel

Italië blokkeert ngo-schepen: “geen veerdienst naar Europa”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Italië heeft twee Duitse ngo-schepen tot nader order geblokkeerd. De bemanning van de schepen bracht vrijdag immers verschillende bootmigranten naar het schiereiland, zo meldt HLN. Daarmee overtreedt ze een wet van de rechtse regering-Meloni

Volgens cijfers van het Italiaanse ministerie van Binnenlandse Zaken bereikten sinds begin dit jaar maar liefst 50.000 bootmigranten Italië. Er worden de komende weken nog duizenden nieuwe migranten verwacht. Zij hopen door te kunnen reizen naar de rest van Europa. De regering-Meloni wil dat voorkomen en stemde daarom een nieuwe wet die paal en perk stelt aan de activiteiten van de ngo’s. 

Nieuwe wet

In de wet, die reeds in februari werd gestemd, staat dat ngo-schepen na elke operatie meteen naar een haven moeten varen. Daar leken de ‘reddingsschepen’ zich echter maar weinig van aan te trekken. Een van de twee schepen, de ‘Mare*Go’, bracht naar eigen zeggen 37 migranten naar Lampedusa, een eiland in de Middellandse Zee. De Italiaanse autoriteiten hadden het schip nochtans opgedragen naar de Siciliaanse haven Trapani te varen. Het tweede schip, de ‘Sea-Eye 4’ bracht 49 migranten naar Ortona in de Abruzzen. Het schip voerde echter meerdere operaties uit.

De Italiaanse autoriteiten hebben de schepen dan ook tot nader order vastgelegd. De ‘Mare*Go’ ligt al zeker 20 dagen geblokkeerd in Lampedusa. Bovendien kan de ngo zich ook nog aan een fikse boete verwachten. 

Meloni

De Italiaanse premier Giorgia Meloni wil de migratietsunami volledig stilleggen. In april dit jaar riep ze de noodtoestand uit, waardoor het mogelijk werd om illegale gelukszoekers sneller naar hun thuisland te sturen. Daarnaast wil ze korte metten maken met de “liefdadigheidsschepen op zee”. Volgens de Italiaanse regering gebruiken migranten de boten immers als veerdienst naar Europa.

BRON:HLN
Pieter Geerts
Pieter Geerts
Pieter Geerts (1998°, Mechelen) is weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen