6.3 C
Brussel

Islamitische leerkracht krijgt celstraf voor aanranden minderjarige leerlingen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Een leerkracht islamitische godsdienst uit Kortrijk heeft 30 maanden cel gekregen voor het aanranden van verschillende minderjarige leerlingen. Alles heeft zich afgespeeld binnen de Somalische gemeenschap en is pas na jaren aan het licht gekomen. Dat meldt de Krant van West-Vlaanderen.

Tussen 2015 en 2017 werden in Kortrijk minstens negen minderjarige meisjes aangerand door een leerkracht islamitische godsdienst. De jongste slachtoffers waren ten tijde van de feiten pas negen jaar oud.

Pas in april 2021 kwamen de feiten aan het licht, toen voor het eerst een slachtoffer een klacht indiende. Al snel volgden meer slachtoffergetuigenissen. “Mijn cliënte was vijftien toen ze islamles volgde bij de beklaagde”, zei de advocaat van een van de slachtoffers in de rechtbank. “Het begon met kleine, onschuldige aanrakingen aan de handen of de schouders, maar later betastte hij haar aan de borsten en tussen de benen. Het heeft jaren geduurd voor mijn cliënte kon opbiechten wat hij haar had aangedaan.”

Somalische schaamtecultuur

Volgens de advocaat heerst er in de Somalische gemeenschap “een grote schaamtecultuur”, waar de leerkracht “flagrant misbruik van gemaakt heeft”. Dit werd tijdens het onderzoek al duidelijk, toen de families van slachtoffers onder druk gezet werden door sympathisanten van de leerkracht. Het was nodig zeven slachtoffers tegelijkertijd van school te halen, zodat zij zonder invloed van buitenaf hun verhaal konden doen.

Aanvankelijk ontkende de leerkracht alle aanklachten, maar op aanraden van zijn advocaat heeft hij uiteindelijk toch toegegeven. Hij is veroordeeld tot 30 maanden cel en het betalen van een schadevergoeding aan de slachtoffers. Hoewel de dader al sinds 2017 geen leerkracht meer is, werd hem alsnog een verbod opgelegd om de komende twintig jaar nog met minderjarigen te werken, ook buiten loondienst.

Hendrik Arntz
Hendrik Arntz
Hendrik Arntz (Leiden, 2001) is student geschiedenis en weekendredacteur bij V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen