13.6 C
Brussel

Isabel Proost: “Boerenbond lijkt niet meer te handelen in het belang van boeren”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De afgelopen maanden kwamen boeren uit heel Europa massaal op straat om te protesteren tegen het stikstofbeleid van de Europese Unie en de nationale regeringen. Een van de mensen die die boze boeren vertegenwoordigt in Vlaanderen, is Isabel Proost, penningmeester van de Farmers Defence Force. Zij was daarom te gast in V-CAST, de vodcast van V-NIEUWS.

In de aflevering sprak Proost over de verstikkende stikstofregelgeving, de idiotie in het beleid en het dubbel spel van de Boerenbond. Volgens haar is de Boerenbond te nauw verwikkeld geraakt met de belangen van de Arvesta-holding. Die holding is immers marktleider in het leveren van goederen en diensten, zoals veevoer en kunstmest, aan de professionele sector.

Voor de boeren of voor de winst?

“We hebben gezien in de onderhandelingen omtrent de mestplannen dat zij steeds mee aan tafel zaten”, vertelt ze. “Sinds dan hebben we een verschuiving gezien van dierlijke mest naar kunstmest. Men kan aan geen enkele econoom uitgelegd krijgen dat wij veel geld moeten betalen om onze dierlijke mest af te zetten en dan nog eens veel geld moeten betalen om kunstmest aan te kopen.”

De reden voor die verschuiving is evenwel niet ver te zoeken. De boerenbond is immers sterk betrokken bij de verkoop van kunstmest. “Zij hadden er dus profijt bij dat die verschuiving er kwam”, besluit Proost. “Zijn ze dan nog bezig met het belang van de boeren of meer met het belang van de eigen winst?”

BRON:V-CAST
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens
Mathias Leyssens (Jette, 1999°) is bachelorstudent Geschiedenis en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen