13.3 C
Brussel

Iran installeert camera’s om vrouwen zonder hijab te bestraffen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

In een nieuwe poging om het toenemende aantal vrouwen die de verplichte kledingvoorschriften van Iran overtreden verder in te dammen, installeren de autoriteiten camera’s op openbare plaatsen en wegen om ongeklede vrouwen te identificeren en te bestraffen, zo meldt Reuters.

Na identificatie zullen overtreders “waarschuwings-sms’jes ontvangen over de gevolgen”, aldus de politie in een verklaring. De maatregel is bedoeld om “verzet tegen de hijab-wet te voorkomen”, aldus de verklaring, die door het nieuwsagentschap van de rechterlijke macht en andere staatsmedia werd verspreid. Dergelijk verzet zou het spirituele imago van Iran aantasten en onveiligheid verspreiden.

Protest tegen de zedenpolitie

Sinds de dood van een 22-jarige Koerdische vrouw in september vorig jaar hebben steeds meer Iraanse vrouwen hun sluier afgeworpen. Mahsa Amini was aangehouden omdat zij de hijab-regel zou hebben overtreden. Veiligheidstroepen hebben de protesten na haar dood met geweld neergeslagen.

Maar hoewel vrouwen het risico lopen op een arrestatie omdat ze de verplichte kledingvoorschriften overtreden, zijn ze nog steeds veelvuldig ongekleed te zien in winkelcentra, restaurants, winkels en straten in het hele land. De sociale media zijn overspoeld met video’s van ontklede vrouwen die zich verzetten tegen de zedelijkheidspolitie.

Vrouwen zonder hijab en de sharia

Volgens de Iraanse islamitische sharia, die na de revolutie van 1979 werd opgelegd, moeten vrouwen verplicht hun haar bedekken. Zij moeten verplicht lange, loszittende kleding dragen om hun figuur te verhullen. Overtreders riskeren een publiekelijke berisping, boete of arrestatie.

Een verklaring van het ministerie van Binnenlandse Zaken van 30 maart omschrijft de sluier als “een van de beschavingsfundamenten van de Iraanse natie” en “een van de praktische beginselen van de Islamitische Republiek”. Het drong er bij de burgers op aan om ongeklede vrouwen te confronteren.

In de verklaring van de politie van zaterdag over de hijab-wet werden eigenaren van bedrijven opgeroepen om “met hun ijverige inspecties serieus toe te zien op de naleving van de maatschappelijke normen”.

BRON:Reuters
Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen