13.3 C
Brussel

Iraans visumschandaal: Vlaams Belang wil De Croo op matje roepen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Premier Alexander De Croo (Open Vld) zou aan minister van Buitenlandse Zaken Hadja Lahbib (MR) de toestemming hebben gegeven om visums uit te reiken aan een Iraanse delegatie. Deze woensdag vindt een extra commissie Buitenlandse Zaken plaats in de Kamer waar het Vlaams Belang de premier wil opvorderen. “Niet alleen de Brusselse, maar ook de top van de federale regering ligt onder de knoet van Iran”, stelt fractieleider in de Kamer Barbara Pas (Vlaams Belang) in een mededeling. “De Croo moet het parlement hier zo snel mogelijk uitleg over komen verschaffen. Het is alvast duidelijke dat met het ontslag van Pascal Smet (Vooruit) als Brussels staatssecretaris het laatste nog niet gezegd is in dit Iraans visumschandaal.”

Afgelopen weekend nam Smet ontslag als staatssecretaris in de Brusselse Hoofdstedelijke regering. Hij had immers Alireza Zakani, burgemeester van de Iraanse hoofdstad Teheran, in Brussel uitgenodigd voor het internationale stedencongres ‘Brussels Urban Summit 2023’. De burgemeester in kwestie is de voormalige leider van de Baij, een paramilitaire eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde en was in die functie verantwoordelijk voor een bloederige repressie van de Iraanse bevolking. Smet hield bij zijn ontslag ook Lahbib verantwoordelijke, daar haar kabinet de visums gaf. Haar kabinet zou op zijn beurt de toestemming van het kabinet van De Croo gevraagd en gekregen hebben. Men wou, naar eigen zeggen, immers geen diplomatiek incident ontketenen.

Maandag in de studio van VTM beweerde De Croo dat enkel de Brusselse regering verantwoordelijk zou zijn voor het Iraans visumschandaal. Dinsdag klonk het opeens anders en “blijkt dat De Croo zelf het ayatollah-regime vooral niet wou beledigen”, vervolgt Pas. “Niet alleen de Brusselse, maar ook de top van de federale regering ligt onder de knoet van Iran. De Croo heeft heel wat uit te leggen.”

De Croo geeft signaal dat België te chanteren is

“De Croo moet dringend verantwoording afleggen aan het parlement: hij vond het helemaal prima om de Iraniërs die Vandecasteele gijzelden met alle egards te ontvangen”, klinkt het bij Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “Hij en minister Lahbib wijzen naar Pascal Smet, die toch al ontslag nam, maar ze keurden het zelf wel allemaal goed.”

Volgens het Vlaams Belang zijn de gevolgen van de zogenaamde Irandeal en de uitlevering van de Iraanse terrorist Assadollah Assadi veel groter dan de federale regering had verwacht. “Het is moeilijk om dit alles los te zien van de gebeurtenissen van enkele weken terug”, voegt Kamerlid Ellen Samyn (Vlaams Belang) in. “De regering heeft voor de uitlevering van een veroordeelde terrorist aan Iran terecht hevige kritiek te verduren gekregen, onder meer van de Iraanse oppositie. De Croo gaf hiermee namelijk aan dat België te chanteren is.”

“Het Vlaams Belang heeft meermaals gewaarschuwd dat Iran zich hierdoor gesterkt zou voelen om die chantage op te drijven en dat lijkt jammer genoeg ook exact wat gebeurd is”, besluit Samyn. “De Iraniërs werden met de rode loper ontvangen in Brussel omwille van de angst dat indien ze niet ontvangen zouden worden, dit het leven in gevaar zou kunnen brengen van Europeanen die onterecht in een Iraanse cel zitten.”

Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen