14.3 C
Brussel

Haar in de boter bij Groen: populaire kandidaat weggestemd

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Vlaams Parlementslid Elisabeth Meuleman (Groen) werd onverwacht niet opgenomen in de nationale verkiezingslijsten. Meuleman had eerder besloten om zich te richten op haar thuisbasis Oudenaarde, maar liet zich overhalen door de covoorzitters van Groen. Echter, tijdens het congres van provinciale leden, werd haar kandidatuur afgewezen, wat vragen oproept over de interne dynamiek van de partij, zo meldt De Standaard.

De manier waarop Meuleman werd afgewezen, heeft een bittere nasmaak achtergelaten. “Dit moet de partij en het voorzittersduo toch wakker schudden? Sommigen in onze partij willen blijkbaar niet aan politiek doen, verkiezingen winnen staat niet voorop, we moeten een vereniging zijn met strakke principes”, aldus Meuleman “Maar wel een vereniging waar een handvol leden een parlementslid dat keihard werkte met één duim omlaag kan uitsluiten. Dat is menselijk niet warm, maar ook politiek niet slim.”

Interne dynamiek van Groen onder druk?

Ondanks de afwijzing heeft Meuleman al een andere politieke keuze gemaakt. Ze is unaniem verkozen tot lijsttrekker van het project ‘Meer dan Groen’ in Oudenaarde, waar ze zich volledig wil op focussen. “Ik was eigenlijk niet van plan om nog op een lijst te staan”, zegt Meuleman. “Het voorzittersduo drong er echter op aan, omdat de partij kopstukken en stemmentrekkers nodig zal hebben.”

Covoorzitter Jeremie Vaneeckhout benadrukt de basisdemocratie binnen zijn partij. Hij weigert verder commentaar te geven uit, naar eigen zeggen, respect voor Meuleman en de leden. “Onze interne regels zijn duidelijk. Onze leden spreken zich momenteel uit over een hele reeks van uitzonderingen op de rotatieregel. Dat is een intern debat”, zegt hij.

Bo Vankemmel
Bo Vankemmel
Bo Vankemmel (2004°, Ieper) is redacteur bij V-NIEUWS. Ze studeert rechten aan de UGent.

Gerelateerd

Meest gelezen