18.7 C
Brussel

Inbrekers teisteren Kortrijk: “politici en lokale besturen luisteren niet”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Kortrijk is het slachtoffer van een nieuwe inbraakgolf. Verschillende horecazaken werden afgelopen week het slachtoffer van diefstal. Een van die inbrekers was de ‘keldergatinbreker’, die vorig jaar zeven inbraken pleegde in Waregem en Kortrijk. Hij is intussen opnieuw gearresteerd, maar de daders van een andere reeks inbraken lopen momenteel nog op vrije voet, meldt HLN. “De aanpak van criminaliteit en onze veiligheid moet een absolute topprioriteit worden”, vindt Wouter Vermeersch (Vlaams Belang).

Tijdens de nacht van vrijdag 5 op zaterdag 6 juli werd café De Gouden Aap voor de derde keer al beroofd door een inbreker. Dankzij camerabeelden kon de lokale politie van Vlas de dader de volgende dag reeds vatten. Het gaat om de ‘keldergatinbreker’, een 32-jarige man die begin juni nog werd veroordeeld tot 14 maanden gevangenisstraf voor een reeks inbraken in Waregem en Kortrijk van vorig jaar.

Ondanks zijn veroordeling liep de keldergatinbreker dus alweer vrij rond. Hij probeerde diezelfde nacht ook binnen te dringen in café Hermana op de Vlasmarkt. Xander Beeckman, mede-uitbater (25) van café De Gouden Aap, uit zijn frustratie via HLN: “Het is niet oké dat die man zo snel na zijn veroordeling weer vrij rond liep. Hopelijk is het nu eindelijk voorbij.”

Andere inbrekers voorlopig nog onbekend

De keldergatinbreker was niet de enige boosdoener die nacht. Ook in veganistisch restaurant De KleinKeuken in de Budastraat werd (al voor de tweede keer) ingebroken, aldus HLN. “Het onderzoek loopt, het is een kwestie van tijd vooraleer ze tegen de lamp lopen”, zegt politiewoordvoerder Thomas Detavernier.

Twee dagen later, op 8 juli, werd horecazaak La Cabane geviseerd. Rond 23:45 uur hoorden enkele buurtbewoners lawaai. Dat lawaai bleek de glazen zijdeur van La Cabane te zijn, die werd verbrijzeld door de inbreker(s).

“Hoog tijd om de angst van kamp te doen veranderen”

Wouter Vermeersch (Vlaams Belang) vindt dat de stijgende onveiligheid en criminaliteit in Kortrijk opnieuw bovenaan de politieke agenda gezet moet worden. “Heel wat mensen zijn ongerust over het stijgend aantal inbraken en criminele feiten in onze regio. Maar de politici en de lokale besturen luisteren niet, laat staan dat ze rekening houden met de bezorgdheden van onze mensen”, vertelt hij aan V-NIEUWS.

“En er is niet alleen een inbrakenplaag in Kortrijk. In gans West-Vlaanderen neemt het aantal woninginbraken, autodiefstallen, winkeldiefstallen en diefstallen uit auto’s jaar na jaar fors toe”, aldus Vermeersch. “Op basis van de criminaliteitscijfers in Kortrijk en deelgemeenten blijkt ook dat een op drie verdachten over een vreemde nationaliteit te beschikken. En ook dat cijfer zit in stijgende lijn.”

Volgens Vermeersch is het hoog tijd om de angst van kamp te doen veranderen. “Het zijn die inbrekers, die (grens)criminelen, die opnieuw angst moet krijgen om gepakt en gestraft te worden en niet de burgers, onze mensen, die schrik moeten hebben om overvallen, bestolen, beroofd en aangevallen te worden!”, stelt hij.

Wat is de oplossing dan?

“Ten eerste moeten we van de aanpak van criminaliteit en onze veiligheid een absolute topprioriteit maken. Veiligheid is immers dé belangrijkste taak van een overheid. Het Vlaams Belang wil meer blauw op straat, en criminele buitenlanders moeten harder aangepakt kunnen worden”, vindt Vermeersch.

“Vervolgens pleiten wij voor gerichte grenscontroles. Onze open grenzen zijn een vrijgeleide voor criminaliteit en illegaliteit. Buitenlandse dievenbendes krijgen vrij spel”, verklaart hij. “Wij willen onze grenzen sluiten voor illegaal en crimineel verkeer, niet voor economisch verkeer.”

“Tenslotte moeten de bestaande camerasystemen worden uitgebreid en geïntegreerd met buursteden en -gemeenten. Vandaag werkt elke politiezone op zijn eigen eiland.” Vermeersch is van oordeel dat er een West-Vlaams cameraschild moet komen. “Want wat zijn we met grenzen, als we ze niet mogen en kunnen bewaken?”

BRON:HLN
Gijs Granitzer
Gijs Granitzer
Gijs Granitzer (2003°, Hasselt) is student Rechten aan de KU Leuven en volgt de binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen