-3.5 C
Brussel

In Vlaanderen betalen landbouwers helft meer pacht dan in Wallonië

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Landbouwers moeten op tien jaar tijd een derde meer pacht betalen voor teelgronden in ons land, dat zegt De Tijd. In Vlaanderen moeten boeren zelfs bijna de helft meer betalen terwijl het in Wallonië een stuk goedkoper blijft. De evolutie van de pachtprijzen toont dat de druk op landbouwers en landbouwgrond in Vlaanderen alleen maar toeneemt.

De gemiddelde pachtprijs die landbouwers voor een jaar betalen aan grondeigenaars om er op te telen, is in Vlaanderen op tien jaar tijd met bijna de helft gestegen. Dat blijkt uit een analyse van De Tijd op basis van cijfers van het statistiekbureau Statbel. In 2022 betaalde een landbouwer gemiddeld 424 euro per hectare voor een jaar. In Wallonië is dat een stuk minder, daar betaal je maar 252 euro per hectare. De doorsneeprijs in België ligt daardoor op 329 euro.

Niet enkel prijzen liggen verschillend doorheen het land, ook de groei ervan is verschillend tussen Vlaanderen en Wallonië. Tegenover 2012 is de pachtprijs in Vlaanderen veel sneller toegenomen dan in Wallonië. In het Vlaams Gewest is er sprake van een stijging van 45% terwijl in het Waals Gewest de stijging slechts 20% bedraagt.

Duurdere pacht door inflatie en vraag

Tussen 2016 en 2021 is de prijs voor Vlaamse landbouwgrond met 27,2% gestegen. Zo klom de prijs voor een hectare landbouwgrond naar 63.105 euro. In Wallonië is dat bijna de helft met 37.011 euro per hectare.

Volgens de Federatie van Notarissen heeft het feit dat grond al dan niet verpacht wordt een groot effect op de verkoopprijs. “Niet-verpachte grond is veel meer waard dan stukken waarvan de pacht nog enkele jaren loopt”, zegt notaris Bart van Opstal, de woordvoerder van Notaris.be.

Vlaamse overheid die alles opkoopt

Eenvoudig voor boeren om goedkope grond te vinden is het niet. De overheid die de landbouwgronden aan miljoenendeals opkoopt, maakt het voor hen niet makkelijker. Van 2020 tot 2022 is het budget van het agentschap voor natuur en Bos van 41 miljoen euro naar 67,5 miljoen euro. Als landbouwer valt daar gewoonweg niet mee te concurreren.

BRON:De Tijd
Vince Leeman
Vince Leeman
Vince Leeman (Gent, 2000°) is masterstudent politieke wetenschappen en volgt binnenlandse politiek op voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen