De federale regering loopt in een politieke impasse; de regeringsonderhandelingen zijn inmiddels al meer dan een halfjaar bezig. Ondertussen laat Oostenrijk zien hoe het wél moet. Daar leidt de grootste partij, de Freiheitliche Partei Österreichs (FPÖ), de regeringsonderhandelingen, zoals het hoort in een democratie, klinkt het bij het Vlaams Belang.
In Oostenrijk wordt eindelijk de democratische logica gevolgd. Na maandenlange blokkeringen van de Oostenrijkse staat en politieke chaos krijgt de grootste partij, de FPÖ, de leiding over de regeringsonderhandelingen. De Oostenrijkse partij is tevens de zusterpartij van het Vlaams Belang. “Het is niet meer dan logisch dat winnaars van verkiezingen mee aan tafel zitten”, reageert partijvoorzitter Tom Van Grieken (Vlaams Belang) op de site van het Vlaams Belang. “Dit is een les in democratie waar Vlaanderen en België een voorbeeld aan kunnen nemen.”
Eerst probeerden de traditionele partijen en de Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen de FPÖ uit te sluiten, net zoals al decennialang met het Vlaams Belang gebeurt. Die strategie faalde echter. Na maanden van blokkades en groeiende onvrede bij de kiezer was er geen andere keuze dan partijvoorzitter Herbert Kickl (FPÖ) uit te nodigen om een regering te vormen.
“Blokkering systeem houdt aan door cordon sanitaire”
Politieke blokkades kunnen doorbroken worden, dat bewijst de situatie in Oostenrijk, zolang de wil en de belangen van de kiezer centraal staan. In België gebeurt echter het tegenovergestelde. “Vlaams en federaal kiezen de traditionele partijen bewust voor achteruitgang”, zegt Van Grieken op de site van het Vlaams Belang. “Ze kiezen enkel en alleen voor zelfbehoud, op kap van de kiezer.”
De situatie in België blijft schrijnend. Regeringsonderhandelingen slepen al meer dan een half jaar aan, en de wensen van de Vlaamse kiezer worden volledig genegeerd. Bij de verkiezingen van juni 2024 werd het Vlaams Belang de tweede grootste partij, en de peilingen tonen verdere groei. Toch worden meer dan een miljoen Vlamingen systematisch uitgesloten. “Meer dan een miljoen stemmen worden zonder pardon bij het grof huisvuil gezet”, aldus Van Grieken op de site van het Vlaams Belang. “Wanneer federaal een akkoord bereikt wordt, zal het zelfs geen afkooksel meer zijn van de partijprogramma’s, maar een beleid waar niemand voor gekozen heeft.”
De situatie in Oostenrijk toont aan dat het wel anders kan, waar de wil van de kiezer wel werd gerespecteerd. Het Vlaams Belang pleit dan ook voor meer democratisch begrip en wil dat de belangen van de kiezer beter verdedigd worden. “België wacht de verdere afgrond zolang men vasthoudt aan het cordon sanitaire”, besluit Van Grieken.