6.6 C
Brussel

Import-rellen: Voor- en tegenstanders regime Djibouti op de vuist in Brussel

Gepubliceerd:

- Advertisement -

De Brusselse politie is vrijdagavond moeten tussenkomen omwille van politiek geweld, meldt BRUZZ. Het ging hierbij niet over kibbelende aanhangers van volksgezondheidsminister Frank Vandenbroucke (Vooruit) en justitieminister Vincent Van Quickenborne (Open Vld) of een ander prangend politiek binnenlands vraagstuk, maar om gevechten tussen voor- en tegenstanders van het land Djibouti. Dat is een Oost-Afrikaanse dictatuur onder leiding van Ismaïl Omar Guelleh.

Aanleiding van de rellen en gevechten was een feest van de Djiboutiaanse ambassade ter viering van de onafhankelijkheid en afscheiding van Frankrijk in 1977. Oppositiebeweging MJO Europe – die kennelijk Djiboutiaanse dissidenten verenigt overheen Europa – verzamelde voor een tegenbetoging. “De spanning was te snijden en er kwam ruzie van”, zo staat in BRUZZ.

Om 22u00 moest de politie tussenkomen om de twee groepen uit elkaar te halen. Eén iemand zou naar het ziekenhuis gebracht zijn. De politie stelt dan weer dat er geen gewonden vielen.

Sinds 1999 wordt Djibouti geleid door Ismaïl Omar Guelleh. In 2021 werd hij verkozen voor een vijfde termijn. Steeds meer zien we dat buitenlandse politieke conflicten op ons grondgebied (fysiek) worden uitgevochten. Ook de recente Turkse verkiezingen gaven aanleiding tot zowel feestgewoel als intimidatie en gevechten. Nergens in Europa waren er méér Erdogan-kiezers dan in Europa.

BRON:BRUZZ
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen