21.8 C
Brussel

IMF: “Belgische economie valt in 2028 bijna stil door wanbeleid”

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het staat zwart op wit: België is de allerslechtste leerling inzake fiscaal en economisch beleid. Dat vindt het IMF (Internationaal Monetair Fonds) in een nieuw rapport en meldt Het Laatste Nieuws. België staat bovendien voor vijf magere jaren, zo voorspelt het IMF. De Belgische economie valt in 2028 bijna helemaal stil. Dit terwijl andere landen wel gaan groeien. België kent met premier Alexander De Croo en begrotingsstaatsecretaris Alexia Bertrand (ex-MR/Open Vld) de hoogste belastingen in de wereld, terwijl we jaar in jaar uit grote begrotingstekorten boeken.

De Belgische “vooruitzichten zijn zorgwekkend”, zo zegt ook KBC-econoom Johan Van Gompel. Aan de oorzaak liggen cruciale pijnpunten die draaien rond de groeiende schuld, de jaarlijkse begrotingstekorten, de hoge overheidsuitgaven en de kleine economische groei die verhinderd wordt door de te grote belastingen.

De 4 redenen waarom België de dieperik inrijdt

  1. In principe moeten we ongeveer 2% economische groei per jaar halen om de vergrijzing en de sociale zekerheid betaalbaar te houden, stellen economen. Volgens het IMF zal die groei in België echter hoogstens 1,2% bedragen in 2024-2024.
  2. En terwijl de economische groei vermindert, groeien de jaarlijkse begrotingstekorten. Nu zitten we op 4,8% van het BBP (bruto binnenlands product) – goed voor meer dan 27 miljard euro tekort. De EU gebiedt dat een tekort niet meer dan 3% bedraagt. Volgens het IMF gaat het ‘structurele begrotingssaldo’ echter oplopen tot 5,8%, bijna het dubbele. Dat maakt ons de absolute rode lantaarn in gans de EU.
  3. En met de jaarlijks terugkerende begrotingstekorten, neemt ook de staatsschuld toe. In 2022 nam die toe tot 105% van het BBP ofwel circa 500 miljard in absolute cijfers. En in 2028 zou dat percentage exploderen tot 120%. België komt hiermee als grootste groeier uit de EU-bus inzake staatsschuld. “We hebben geen marge meer, verheldert nog Van Gompel via HLN. “Geen buffer [dus] als voor wanneer het fout loopt. Als het stormt, is België bij de eerste landen die volop de tegenwind zullen vangen.”
  4. Tot slot zijn de overheidsuitgaven desastreus. De Belgische staat leeft ver boven zijn stand. 53,7% – meer dan de helft dus – van de totale nationale welvaart wordt opgedaan door overheidsuitgaven. Tegen 2028 wordt dat 57,2% en zijn we absolute koploper in de EU inzake overheidsbeslag.

Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen