De gesloten terugkeercentra moeten steeds vaker geweld verduren. Het personeel trekt aan de alarmbel en dreigt met stakingen. Deze gesloten centra – waar illegalen verblijven in afwachting van hun terugkeer naar eigen land – kampen met meer en meer vechtersbazen, waarvan velen met een drugsverslaving. Dat meldt De Standaard.
Vorige vrijdag was het zover in Merksplas. Het gesloten centrum voor illegalen werd op stelten gezet. De bewoners verschansten zich in de refter en de politie moest massaal uitrukken. De schade was omvangrijk. Eén personeelslid raakte gewond. Aanleiding? Eén van de illegalen was niet tevreden met zijn eten.
De ACV-vakbond noemt het voorval de druppel die de emmer van illegalengeweld deed overlopen. En ook de DVZ (Dienst Vreemdelingenzaken) bevestigt dat het geweld toeneemt. “Een goede indicator is het aantal tuchtmaatregelen dat wij moeten nemen, zoals het in isolatie zetten van bewoners”, zegt DVZ-woordvoerder Paulien Blondeel aan De Standaard. Vorig jaar waren er dubbel zoveel mensen die in isolatie moesten dan voorgaande jaren. En de eerste helft van dit jaar zou nog erger verlopen.
“Onhandelbare straatmensen”
Dit zou te maken hebben met een ander profiel van illegalen, met veel drugsverslaafden en mensen ‘die inbreuken hebben gepleegd op de openbare orde’. Een medewerker van één centrum spreekt van “onhandelbare straatmensen”. “Ze hebben een aparte cultuur en kennen geen regels, maar die moeten ze hier wel volgen.”
Een andere oorzaak zou liggen in het feit dat de afgelopen coronajaren de uitzetting van onwettig verblijvende migranten nagenoeg stop werd gezet. Maar in België werd en wordt zelden snel overgegaan tot uitzetting van illegalen, ook niet in de tijd voor de coronacrisis. De meesten – als ze al betrapt worden – krijgen een papieren bevel om binnen enkele dagen het grondgebied te verlaten. Weinigen voeren dit ‘bevel’ uit en straffen gebeurt amper of niet.
Minstens 200.000 illegalen zouden in dit land verblijven, volgens schattingen van Binnenlandse Zaken.
Regering antwoordt met meer laksheid op geweld in plaats van kordaatheid
Het antwoord van de Belgische regering op dit alles is echter niet meer en sneller tot uitzettingen overgaan. Zo zijn de diensten recent “van een zeer streng regime” afgestapt, zegt Sieghild Lacoere, de woordvoerder van staatssecretaris voor Asiel en Migratie Nicole de Moor (cd&v) nog in De Standaard. Sindsdien is “meer afleiding aan de bewoners toegestaan – denk aan algemene toegang tot internet, via wifi in alle centra. Dat bleek de beste manier om spanningen te reduceren.”
De vakbonden van het personeel in de centra zijn echter niet overtuigd van deze zachte aanpak. Vrijdag is er overleg tussen DVZ en de vakbonden. Indien er dan geen oplossing uit de bus komt, sluiten de bonden geen acties uit.
Drugverslaafde illegale migranten plegen steeds meer geweld op medewerkers van gesloten centra. Dat moet consequent aangepakt worden. Als ze meteen waren teruggestuurd nadat ze afgewezen werden, waren die problemen er nooit geweest. Geen recht op asiel? Meteen op de vlieger! pic.twitter.com/1Y51FIn1IH
— Tom Van Grieken (@tomvangrieken) May 5, 2023