16.9 C
Brussel

Hoofddoekenverbod motief achter verijdelde terreuraanslagen

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Het jihadistisch netwerk van minstens 8 verdachten die deze week werden opgepakt wilden hard in Antwerpen toeslaan. Doelwitten van hun geplande aanslagen waren politiekantoren, maar ook burgemeester Bart De Wever (N-VA). Reden? Het hoofddoekenverbod in Antwerpen, waardoor ambtenaren er geen islamitische sluier mogen dragen. Dat meldt de Gazet van Antwerpen.

De islamistische bijna-daders werden maandag doorheen het land opgepakt, van Molenbeek tot in Antwerpen en Eupen. Sommigen hebben een uitgebreid verleden en werden al een poos gevolgd door Staatsveiligheid. Veel van de verdachten zijn bovendien bijzonder jong, wat ook verklaart waarom er zoveel op vrije voeten nog waren ondanks eerdere feiten.

Terreurplannen Antwerpse en Brusselse terreurcellen “concreet” en “vergevorderd”

Een grote focus van de groep blijkt Antwerpen te zijn, specifiek burgemeester De Wever en de politie. Dat meldt het federale parket (bevoegd voor terreur) en ook justitieminister Alexander De Croo (Open Vld) via De Ochtend. Het hoofddoekenverbod bleek een grote doorn in het oog van de jihadisten. “De naam van De Wever is in het Antwerpse onderzoek inderdaad gevallen”, aldus Eric Van der Sypt van het federaal parket aan GvA. Een dag of uur voor de aanslag was wel nog niet vastgelegd.

Het netwerk bestaat of bestond uit twee aparte groepen: een Antwerpse tak en een Brusselse groepering. De twee cellen hadden evenwel contact met elkaar. Daarboven werd er al op zoek gegaan naar wapens voor de aanslag. Daarom besloot het federaal parket om in te grijpen. Het parket noemde de plannen immers “concreet” en “vergevorderd”, zo staat verder in de Gazet van Antwerpen te lezen.

Het hoofddoekenverbod voor ambtenaren kwam in Antwerpen tot leven in het bestuursakkoord van het stadsbestuur in 2007. Sindsdien gaan er regelmatig stemmen op om dit verbod te laten vallen, vooral uit linkse hoek. Ook het steeds groter aandeel van islamitische inwoners in Antwerpen speelt een rol in het vergroten van de druk.

BRON:GvA
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen