15.2 C
Brussel

Hongarije blokkeert Europees bevel om Poetin te arresteren

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Hongarije heeft een gezamenlijk bevel van de lidstaten van de Europese Unie om Russisch president Vladimir Poetin te arresteren, geblokkeerd, zo meldt onder andere Bloomberg. Het arrestatiebevel geldt levenslang, ook wanneer de oorlog in Oekraïne zou eindigen. Moskou heeft intussen aangekondigd een strafrechtelijk onderzoek tegen de aanklager en drie rechters van het Internationaal Strafhof (ICC) te beginnen.

Het Internationaal Strafhof vaardigde vorige week vrijdag een arrestatiebevel uit tegen zowel president Poetin als zijn commissaris voor kinderrechten, Maria Lvova-Belova, wegens oorlogsmisdaden. Er zou sprake zijn van ontvoering van kinderen uit Oekraïne naar Rusland. Het Internationaal Strafhof doet intussen al een jaar onderzoek in Oekraïne.

Waarom Hongarije het arrest van Poetin blokkeert

Op maandag 20 maart tekenden de ministers van Justitie van 26 Europese lidstaten gezamenlijk een verklaring waarin zij het onderzoek van het Internationaal Strafhof ondersteunden. Hongarije bevond zich niet onder de ondertekenaars.

De reactie van Hongarije is niet geheel onverwacht. Het land is immers sterk afhankelijk van Russische olie en gas. Om de toevoer van deze grondstoffen te verzekeren, is de Hongaarse overheid dus verplicht om de relatie met Moskou vriendschappelijk te houden. Eerder ondertekende Hongarije al sancties tegen Poetin, maar niet zonder kritiek.

Ten gevolge van het veto van Hongarije heeft de Spaanse Josep Borrell een verklaring in eigen naam uitgevaardigd. Borrell is sinds 2019 de Hoge vertegenwoordiger van de Unie voor buitenlandse zaken en veiligheidsbeleid.

De Russische reactie

Alhoewel het arrestatiebevel eerder een symbolische waarde heeft, is Moskou een strafrechtelijk onderzoek begonnen. Ze ontkennen niet dat ze kinderen naar Rusland deporteren, maar omschrijven het in Rusland zelf als een reddingsactie. Rusland noemt de beslissing van het Internationaal Strafhof illegaal en zegt dat het een manier is om Oekraïne in de oorlog te steunen.

Ook China veroordeelde het arrestatiebevel. China, een bondgenoot van Rusland, verwijst naar de ‘dubbele standaarden’ het Hof en vindt dat het Hof de immuniteit van staatshoofden moet respecteren.

Van de Winckel Brent
Van de Winckel Brent
Brent Van de Winckel (Aalst, 1998) heeft een Master in de Bestuurskunde Public Management [UGent] en werkt momenteel een Master in de Internationale en Vergelijkende Politiek af [KULeuven]. Brent rapporteert over het buitenland voor V-NIEUWS.

Gerelateerd

Meest gelezen