14.7 C
Brussel

HLN uit de bocht: zelfs sportrubriek ontsnapt niet aan links activisme

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Deze woensdag publiceerde HLN in de sportrubriek een bericht met titel ‘Waarom Israël zijn thuismatchen in een Hongaars stadion van Viktor Orban speelt’. Over voetbal valt er niet veel te lezen in het artikel, wel kan men het zich niet gewachten de onbestaande link tussen het nazisme van het verleden en Hongaars minister-president Viktor Orbán te leggen. “Zelfs in de sportrubriek moet er aan links activisme en anti-Orbán politiek gedaan worden”, reageert Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op X. “En dan nog van het meest bedenkelijke niveau.”

In het voetbalstadion, gelegen in de Hongaarse gemeente Felcsut, werkt het Israëlische elftal zijn kwalificatiewedstrijden voor het komende Europese Kampioenschap af. De Hongaarse regering van Viktor Orbán onderhoudt goede relaties met het Israël van Benjamin Netanyahu. Dat Hongarije onderdak biedt aan de Israëlische voetbalploeg om de kwalificatiematchen af te werken, terwijl het daar onveilig is om te spelen, valt dan ook als niets meer dan het onderhouden van goede banden tussen beide naties te bestempelen.

Volgens de journalist, die onder een pseudoniem schrijft, zit hier echter meer achter. “Dat is geen toeval. Hoewel Hongarije tijdens de Tweede Wereldoorlog een bondgenoot was van de Duitse nazi’s – ruim een half miljoen Joden stierven er in concentratiekampen -, doet Orban er alles aan om zijn land vandaag te profileren als het meest jodenvriendelijke land van Europa”, klinkt het in HLN.

Links activisme vermomd als journalistiek

Naast een compleet op flessen getrokken, naar complottheorie neigende, vergelijking die de schrijver hier maakt, gaat deze ook uit van een historische schuld die elkeen – en dan vooral blanken – met zich meedraagt. Een klassiek links riedeltje dat misbruikt wordt om ‘herstelbetalingen’ af te dwingen voor samenlevingen of bevolkingsgroepen waarvan verre voorouders geleden hebben onder regimes die reeds lang verdwenen zijn. Een historische schuld is dus vooral moderne nonsens, verkondigd vanuit een moreel superioriteitsgevoel.

Ook Tom Van Grieken is dit miskleun van een artikel niet ontgaan. “Zelfs in de sportrubriek moet er aan links activisme en anti-Orbán politiek gedaan worden. En dan nog van het meest bedenkelijke niveau”, klinkt het op X. “Geen idee wie achter ‘NVK’ schuilt, maar het is beschamend.”

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen