13.3 C
Brussel

HLN-rapport: Vlaams Belang klaar voor 2024

Gepubliceerd:

- Advertisement -

Gezien het Vlaams Belang komende zondag haar eerste congres houdt, het communautaire congres, brengt HLN vandaag haar rapport voor de Vlaams-nationale partij uit. De partij heeft een duidelijke professionalisering doorgemaakt, de kiezers komen er zonder schroom voor uit en het cordon sanitaire vertoont scheuren. “Wat tegenstanders ook mogen beweren: Van Grieken wil wel degelijk besturen”, aldus het HLN-rapport.

Het rapport begint met een analyse van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken. “In 2014 werd hij als pasverkozen voorzitter nog als kindsoldaat weggezet. Het enige wat van hem verwacht werd, was dat hij de partij in leven zou houden, maar in vijf jaar tijd maakte hij er opnieuw de tweede grootste van”, klinkt het.

De redactie van HLN stelt dat het Vlaams Belang sedert de vorige verkiezingen de blik gericht heeft op 2024, en intussen in de peilingen ook de grootste geworden is. De partij zal goed voorbereid naar de volgende coalitiegesprekken trekken, en zich niet in het hemd laten zetten. Met duidelijk omlijnde eigen voorwaarden, grondig voorbereide mandatarissen en medewerkers en de expertise van buitenlandse zusterpartijen die in hun respectievelijke landen reeds aan het roer staan of stonden, is de wil om te besturen duidelijk volgens het rapport.

Het beleid faalt, het Vlaams Belang staat voor verandering

De Vlaams-nationale oppositiepartij luistert naar de verzuchtingen van de Vlamingen. De mensen zijn terecht boos op de politiek, en vinden bij het Vlaams Belang wel een oor voor de problemen die er echt toe doen. “Veel hoeft de partij niet te doen: regeringspartijen breken elkaar af en te gulle (financiële) regelingen worden ondanks veel commotie en voornemens zelden afgeschaft”, stelt de analyse haarscherp. “Het is de zwakte van de andere partijen die het VB zo sterk maakt.”

Volgens het rapport kampt de partij momenteel echter met een tekort aan figuren die zichzelf publiekelijk in de verf kunnen zetten. Dat de absolute mediatieke onderrespresentaite van het Vlaams Belang hier iets mee te maken zou kunnen hebben, is een bedenking die men zich echter niet maakt. Wel ziet de redactie duidelijk rijzende sterren in Vlaams Belang-parlementsleden Filip Brusselmans die steeds “verbaal sterk en onderbouwd en blakend van zelfvertrouwen” is en Roosmarijn Beckers die zich heel sterk “wist te profileren op enkele zachtere thema’s zoals onderwijs en leefmilieu”.

Met een sterk rapport naar 2024

De redactie van HLN spreekt vol lof over de fractieleiders van het Vlaams Belang. “Met Barbara Pas en Chris Janssens heeft de partij twee uitstekende fractieleiders, die hun fractie goed managen en communicatief de vinger op de wonde kunnen leggen.”

Met een professionele leiding, loyale kiezers die geen schroom meer vertonen om uit te komen voor hun Vlaams Belang-voorkeur, een sterk merk en een cordon sanitaire dat wankel staat, stevent de Vlaams-nationale partij af op een overwinning in 2024. Het HLN-rapport besluit duidelijk dat het Vlaams Belang de grootste moet worden met de volgende verkiezingen: “Vlaams Belang popelt om mee te onderhandelen na de Vlaamse verkiezingen, maar die kans zal ze alleen krijgen als het écht niet anders kan.” Met een sterke score van de van zeven op tien, kan de partij daar met opgeheven hoofd naartoe werken.

BRON:HLN
Robin Gouwy
Robin Gouwy
Robin Gouwy (Aalst, 1996°) is redactiechef van V-NIEUWS. Hij studeerde rechten aan de UGent. Voor V-NIEUWS werkte hij als APA voor de Europese fractie van het Vlaams Belang.

Gerelateerd

Meest gelezen