16.4 C
Brussel

HLN-journalist maakt “lepe Leemans” (ACV) met grond gelijk

Gepubliceerd:

- Advertisement -

“Er is in de Wetstraat geen politicus zo leep als ACV-voorzitter Marc Leemans.” Zo start politiek journaliste Astrid Roelandt (HLN) haar editoriaal vrijdag. Roelandt heeft het over “lepe Leemans”, nadat het SWT-brugpensioen voor Leemans werd aangekondigd eind februari. Leemans is echter 62 en zou nog kunnen werken als consultant of in een andere positie bij ACV, maar hij liet zich opzettelijk ontslaan zodat hij hij de rest van zijn arbeidsjaren niet hoeft te werken. Dat is niet de bedoeling van de SWT-regeling en het is bovendien een bizar signaal van de sociale partner die mee de regeling heeft uitgewerkt.

Het Stelsel van Werkloosheid met Bedrijfstoeslag of SWT werd in 2011 ingevoerd ter vervanging van het brugpensioen. Je moet ontslagen zijn en ter beschikking blijven voor de arbeidsmarkt. Meer dan 99% van de mensen in het SWT-systeem gaan echter nooit meer aan de slag, en dat lijkt ‘lepe Leemans’ ook niet van plan. “Was hij een minister en was dit in het parlement, hij had er gelegen”, beschouwt HLN-journaliste Roelandt. “Maar in de christelijke zuil is liegen blijkbaar geen zonde.”

“Suggestie dat Leemans tot aan zijn pensioen misschien nog iets anders kon doen bij het ACV dan voorzitter zijn, werd weggelachen”

HLN “belde [in februari] met het ACV, om te polsen naar zijn laatste werkdag — eind december [2023], zo bleek — en met de vraag wat hij nadien zou doen. Met zijn 62 jaar was hij nog jong genoeg voor een tweede carrière als consultant”, schrijft Roelandt in haar DPG-krant. “Maar nee, Leemans ging op SWT — het vroegere brugpensioen […]. Of je niet alleen op SWT kon na ontslag? Jazeker, bevestigde het ACV. Leemans zou zich dus laten ontslaan — geen enkele gêne daarover bij het ACV, noch bij Leemans zelf.” De suggestie dat Leemans tot zijn pensioen misschien gewoon een andere job bij het ACV zou kunnen doen, “werd weggelachen”.

Vreemd genoeg veranderde Leemans na verontwaardiging in de publieke opinie zijn verhaal. Nadat ACV en Leemans eerst gezamenlijk zeiden dat ze tot consensueel ontslag zijn overgegaan om Leemans in aanmerking te laten komen voor het SWT-systeem, paste Leemans dat aan tot een onvrijwillig ontslag. En hij zou nog een lange opzegperiode doen in plaats van eind dit jaar stoppen.

Roelandt is dan ook vernietigend in haar oordeel over de bijna-fraude. “Blijkbaar beseft de vakbond dus toch hoe fout het overkwam, hoewel ze dat nog steeds in alle talen ontkennen en critici wegzetten als ‘vakbond-bashers'”, besluit ze. “Als de volgende regering het SWT afschaft, waardoor oudere fabrieksarbeiders die wél tegen hun zin ontslagen worden straks geen toeslag meer krijgen boven op hun werkloosheidsuitkering, dan heeft het ACV daarvoor het bedje gespreid.”

BRON:HLN
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert
Jonas Naeyaert (1989°, Gent) is hoofdredacteur van V-NIEUWS. Hij studeerde EU-studies aan de UGent. Voor V-NIEUWS richtte hij SCEPTR op en was hij woordvoerder bij het Vlaams Belang en de Vlaamse Volksbeweging.

Gerelateerd

Meest gelezen